Knogleskørhed og forvirring!

13. maj 2022

Jeg er godt og grundigt forvirret af de forskellige oplysninger, der kommer på det spørgsmål! ER det calcium og magnesium, man har brug for? Eller er det i virkeligheden mest magnesium, man har behov for, samt D3-vitamin? Hvad skal jeg tage af kosttilskud, og hvor meget? Jeg har også læst, at calcium vil virke skadeligt!!

Vh K

Svar:

Knogleskørhed og ikke mindst behandlingen heraf med kosttilskud kan bestemt godt være lidt forvirrende. Det afspejler nok i virkeligheden blot kroppens kompleksitet, og at vi alle har forskellige behov.

Som jeg altid plejer at fremhæve, er livsstilen det absolut allervigtigste. Intet slår en basedannende kost med mange mineraler, et lavt alkohol- og kaffeindtag, ingen rygning og masser af vægtbærende motion.

Dernæst er der ikke kun et mineral eller vitamin, som kan gøre hele forskellen. Kroppen har brug for mange forskellige, men selvfølgelig i varierende mængde.

Knoglerne her et meget højt indhold af calcium, hvorfor dette mineral typisk står øverst på indtagslisten hos mange. Min erfaring er dog, at en typisk gennemsnitsdansker, som dagligt spiser forskellige mælkeprodukter, får ret meget calcium via kosten. Det er sjældent her, at den største mangel er. Samtidig kan for meget calcium og af den uhensigtsmæssige type såsom calciumcarbonat give øget risiko for åreforkalkning.

Til gengæld har mange brug for andre vitaminer og mineraler, såsom D- og C-vitamin, magnesium, bor, molybdæn og jod.

Der findes mange gode kombinationspræparater på markedet. Afhængigt af behovet for særligt calcium kan vælges mellem eksempelvis Bone Support fra Nature’s Own, Scanalka fra Berthelsen eller Ultimate Bone Support fra Solgar. Førstnævnte har det laveste calciumindhold, mens sidstnævnte har et meget højt. Hvad du har brug for, afhænger af dit calciumindtag via kosten, din øvrige livsstil og dine knoglers sundhed. Der er ikke en fast anbefaling til alle. Det kan dog være fint at variere mellem de forskellige tilskud, så du ikke tager det samme hele tiden.

Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt på vej.

Mvh Maria Langbak