Kost og psoriasis hos børn

26. maj 2022

Min datter har meget psoriasis (og psoriasisgigt). Hun er i behandling med amgevita, men virkningen er ikke særlig god på hendes psoriasis. Derfor vil jeg nu gerne gøre en indsats med kosten.

Hvad kan I anbefale som også er meget børnevenligt?

Vh. K

Svar:

Psoriasis/psoriasisgigt er en autoimmun lidelse. Immunforsvaret overreagerer og danner en form for inflammation i huden, og nogle gange også i leddene i form af psoriasisgigt. Derfor handler det om at afbalancere immunforsvaret så godt som muligt. Og her spiller både kost og livsstil ind.

70-80 % af immunforsvaret sidder i fordøjelsen. Derfor er der rigtigt meget at opnå ved at have fokus her.

Jeg ved ikke, hvor gammel din datter er, men når du beder om anbefalinger, der er meget børnevenlige, gætter jeg på, at hun ikke er gammel. Der findes nogle mulige genveje, som kan være en hjælp for jer.

Et tilskud af en god kvalitets probiotika (mælkesyrebakterier) er et must! Det kan I få som pulver, der er nemt at drysse f.eks. på lidt frugtmos el lign. Det er vigtigt at vælge et mærke med mange forskellige stammer og et højt antal levende mikroorganismer. Det kan f.eks. være Natures Aid Kidz Pro-5. Start med 1 gang dagligt og sæt op til 2 efter en uges tid.

Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA er super anti-inflammatoriske. Derudover er gode fedtsyrer meget vigtige for huden. En god kvalitets fiskeolie er derfor også ultravigtigt. Vælg et mærke med mindst 250 mg af hver (EPA og DHA) i en dagsdosis. Og et godt og rent produkt. Det kan være Nordic Naturals eller Puori. Rør det forsigtigt i lidt smoothie eller frugtmos. Hvis hun kan sluge kapsler, er det også en mulighed.

D-vitamin er også meget vigtig for et afbalanceret immunforsvar. Sørg derfor for, at hun er tanket godt op. Hun må gerne få 20-25 mcg dagligt om vinteren inkl. det, der er i en god kvalitets multivitamin som f.eks. Omnimini. Ekstra D-vitamin kan nemt gives som dråber.

Det var genvejene via kosttilskud. Derudover er en god og nærende kost selvfølgelig også vigtig. Det er lidt svært at give konkrete forslag, da jeg ikke ved hvad hun spiser nu. Men først og fremmest handler det hos børn ofte om at snige lidt ekstra grøntsager ind. Grønt er super vigtigt for de sunde tarmbakterier og for at sikre kroppen nok vitaminer, mineraler og andre vigtige stoffer.

Hvis din datter ikke er så vild med grønt, kan du f.eks. putte grønt i: Smoothies, pandekager, kødsovs, vafler. Grøntsager, som er nemme at skjule, er f.eks. frosne blomkålsris. Hvis du har brug for masser af skøn inspiration til nemme måder at hjælpe børn til at spise grøntsager, er der hjælp at hente i denne opskriftsbog: www.aebleboern.dk/engroengaveforlivet/

I kan med fordel også støtte op med homøopatisk medicin Graphitis comp.

Mit forslag vil være, at I starter op med disse ting. Det kan godt være, at der er brug for også at se nærmere på, om der kan være nogle fødevarer, som din datter reagerer på. Fødevare-reaktioner kan i høj grad tricke immunforsvaret. Erfaringen viser, at der virkelig kan være stor effekt på psoriasis ved at arbejde med det.

Hvis I efter nogle uger med ovenstående ikke oplever en forbedring, så vil jeg anbefale jer at få individuel vejledning til at finde frem til eventuelle fødevarereaktioner. Og dermed også hjælp til at sammensætte en kost, som passer til din datters alder og smagsønsker og næringsbehov.

I kan finde en certificeret Børnesundhedsvejleder på siden her:  boernesundhedsvejleder.dk/find-din-bornesundhedsvejleder/

Jeg håber, mit svar her kan hjælpe jer videre.

De bedste æblehilsner fra Anette Straadt, naturlig sundhedsplejerske

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.