Misfarvinger på tænderne

21. juni 2022

Min datter på 9 år har dårlig emalje og misfavninger på sine tænder, som gør at hun hurtigt får huller og tænderner ser gule ud. Er der noget jeg kan give hende som kan fjerne misfarvningerne og styrke tænderne?


Tak for mailen. Først og fremmest skal du sørge for, at din datter ikke drikker cola og andre former for sodavand, da det opløser emaljen og gør tænderne svage. Slik og andet sukkerholdigt er også skidt for hende. Hun bør have masser af grønsager, gerne rå, og i øvrigt få en sund kost. Misfarvningerne kan måske skyldes behandling med antibiotika (tetracyklin).

Det er vigtigt, at hun børster tænder om morgenen og helst også efter hvert måltid, og jeg vil råde til, at hun bruger naturtandpasta uden fluor, da fluor kan medføre ændringer i emaljen. Jeg kan for eksempel anbefale Dentaforce. Det er imod de sædvanlige anbefalinger fra tandlægerne, men fluors betydning for fremkomsten af huller i tænderne er efter min mening stærkt overdrevet.
I øvrigt vil jeg anbefale dig at tale med en tandlæge, så tænderne kan blive ordentligt undersøgt, og du kan få råd om at styrke tænderne. Du skal ikke tro på, at mælk giver kalk til din datters knogler. Det gør den ikke, siger 27 ud af 37 undersøgelser, hvor de sidste ti hverken viste for eller imod. Kalken skal hun have fra grønsager og vand, som ikke har været kogt, og D3-vitamin hjælper kalken til at blive optaget. Derfor skal hun have et vitamin-mineral tilskud og gerne ekstra D3-vitamin, fx 20 mikrogram dagligt (kan købes som tabletter á 10 mikrogram hos Matas eller i en helsekostforretning).
Om misfarvningen kan fjernes, kan jeg ikke sige. Det må du spørge tandlægen om.
Mange gode hilsener
Carsten Vagn-Hansen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.