Mørke rande under øjnene hos børn?

22. juni 2022

Jeg er i kontakt med et barn i familien, som ofte har mørke rande under øjnene.

Jeg tænker, at det skyldes mangel på søvn og øget stresspåvirkning.

Hvad tænker du om det?

Den bekymrede


Mørke rande under øjnene kan stamme fra flere forskellige ting. Og hvis det bare er en enkelt dag, behøver det ikke være noget, man skal bekymre sig for. Men hvis det fortsætter og eventuelt sammen med andre symptomer, så skal man selvfølgelig begynde at overveje, hvad årsagen kan være.

Mørke rande kan, som du selv foreslår, stamme fra manglende søvn. En del, især lidt større børn, får ikke den søvn, de har brug for. Mange børn skal ret tidligt op, og derfor skal de også ret tidligt i seng for at nå de 10-12 timer, de har brug for hver nat alt efter alder osv.

Stress kan også give mørke rande. Fordi, når man er stresset, kan man ophobe affaldsstoffer i kroppen, som kan ses bl.a. under øjnene. Så derfor er det selvfølgelig vigtigt at tænke på, om der er noget i barnets liv, som kan udløse stress.

Andre grunde kan være mangel på D-vitamin, hvilket i sig selv kan give træthed. Men selvfølgelig også mangel på andre næringsstoffer som B12-vitamin og jern.

Det kan derfor være en overvejelse værd, om barnet har brug for at få kigget lidt på sin kost og evt. få et tilskud af vitaminer/mineraler.

Kosten kan i det hele taget godt være en forklaring. Hvis barnet har nogle allergier eller intolerancer, kan det give mange forskellige symptomer – heriblandt mørke rande under øjnene.

Så hvis ikke det hjælper at få styr på søvn, stress og evt. tilskud af vitamin/mineraler, så kan det være en mulighed at kigge på, om der er nogle fødevarer, som barnet ikke tåler særlig godt. I det hele taget er en sund og velfungerende fordøjelse basis for hele kroppens sundhed. Så den skal man altid tænke med ind, når der er nogle symptomer på, at barnet ikke trives helt 100 pct.

Håber du kan bruge mit svar.

Med kærlig hilsen

Anette Straadt