Otteethalvt år og teenager

11. maj 2022

Vi har læst mange artikler om dem, du har givet gode råd, og vi håber, du kan give os nogle.
Vi har en pige, som er otteethalvt år. Hun trives i skole og opfører sig pænt der. Men herhjemme er hun teenager. Hun vil ikke høre efter og snakker grimt eller siger det bestemmer I ikke, sidder ikke pænt, og det er især min kone, det går mest ud over, da jeg arbejder lange dage.
Vi håber du kan give os nogle gode råd.

Hilsen Anne og Troels

Svar:

Tak for jeres søde ord og interesse i naturlig sundhed. Det er dejligt at høre, at jeres pige trives.

Først vil jeg sige, at det er ret almindeligt med forskellig adfærd ude og hjemme. Og også at der er forskel på reaktioner overfor mor og far. Adfærd og opdragelse er et stort emne.

Der er mange ting i spil; herunder personlighed, temperament, forældrenes egen opdragelse og værdier.

Først og fremmest vil jeg varmt anbefale jer begge at læse bogen: ”Drop Opdragelsen” af Fie Hørby. Det er en fantastisk god bog med konkret hjælp ud fra gode værdier.

For at støtte op om en balanceret adfærd er det også vigtigt at tænke biologien med. Hvis alle kræfter er brugt på at rumme dagens udfordringer, så er der måske ikke så meget mere at tære på, når dagen er omme.

Giv jeres pige et godt og nærende eftermiddagsmåltid, når hun kommer hjem. Det skal være: Grøntsager, frugt, eventuelt nødder, ristet rugbrød med pålæg/ost/andet. Undgå boller, kage, snacks. Hun må gerne spise en god portion eftermiddagsmad – også selvom hun så ikke kan spise helt så meget til aften. Det er ikke så vigtigt.

Eftermiddagsmad er et af de vigtigste måltider på dagen for børn. Det er i høj grad med til at fjerne ulvetimer.

Sørg for et stabilt blodsukker fra morgenstunden med sund morgenmad: havregrød, ristet rugbrød, æg,

fuldkornspandekager el. lign. Undgå generelt: Morgenmadsprodukter, hvidt brød/ris/pasta, saft, juice, sukker, forarbejdet mad.

Giv et tilskud hver dag af en god kvalitets fiskeolie og mælkesyrebakterier/probiotika. Begge dele har i studier vist at have effekt på hjerne og adfærd.

Sørg for tilstrækkelig søvn hver nat. Søvn har en utroligt stor betydning for hjernen og adfærd.

Husk, at man ofte er nødt til at gøre flere ting samtidig for at få effekt.

Men glæd jer over, at I giver jeres datter en stor gave ved at gøre det.

 

De bedste æblehilsner

Anette Straadt

Naturlig sundhedsplejerske