Propolis og immunforsvaret

Naturlæge, Maria Langbak giver gode råd om propolis og immunforsvaret – kan propolis have en negativ effekt på P53-proteinet?

Foto: Shutterstock
13. juni 2023

? Jeg har læst, at propolis er godt for immunforsvaret. Men er blevet i tvivl, om vi i familien skal fortsætte med at indtage propolis (77,5 mg dagligt), fordi det måske kan ødelægge eller reducere P53, som jo er vigtig i bekæmpelse af kræft. Især fordi der er en kedelig forhistorie i familien med kræft. Kan propolis have en negativ effekt på P53-proteinet?

På forhånd tak.


! Propolis er et spændende stof, som dannes af blandingen af biernes spyt og bioaktive stoffer i de planter, som besøges. Indholdet i propolis afspejler derfor delvist området, hvor bierne flyver – hvorfor propolis i studier er navngivet efter landet, hvor det er indsamlet.

Desværre er der lavet ganske få studier med propolis på mennesker. Der findes hovedsageligt dyre-og cellestudier. I disse ser propolis primært ud til at have en stimulerende effekt på P53 i cellerne, hvorved evnen til at dræbe uønskede celler fremmes.

Generelt er propolis et meget sikkert stof at indtage uden mange bivirkninger. Baseret på dyrestudier er lavet en sikkerhedsmargin for indtag af propolis – det vil sige en dosis, som ikke er toksisk. Denne er på 70 mg dagligt. I min optik er der ingen af disse immunstyrkende stoffer eller urter for den sags skyld, som bør tages dag efter dag – år ud og ind. Ej heller propolis.

Med venlig hilsen
Maria Langbak, Naturlægen.com

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.