Smerte i benene og lavt calcium

25. marts 2022

Jeg har haft osteoporose gennem 6-7 år. Fik i 2017 og 2018 injektion med Prolia med 6 måneders mellemrum. På grund af en stresset situation og scoliose-sammenfald etc. blev mit ene ben sommetider slingrende og hævet. Da jeg har en skinne og 5 skruerr i det ben, mente både lægen og jeg, at det var årsagen. Jeg glemte at fortsætte Prolia, indtil ny læge mindede mig om det. Fik det så igen sept. 2020, marts 2021 og september 2021. Mit ben blev værre, og i september gik det over til begge ben og en knivstikkende smerte i lysken, når jeg gik. Jeg har været til kardiolog: fine resultater, til neurolog og i februar reumatolog. Man fandt calciumtal på 0,15 og reumatologen sagde: Afsted til hospital! Ny blodprøve med svar igår: Fine resultater. Jeg kørte selvfølgelig ikke på hospital. Men jeg fandt selv ud af, at Prolia må være årsagen til mine “fordrukne” ben. Jeg kan igen gå næsten uden smerter og skal nu til læge for B12-injektion. Har I erfaring som min med Prolia? Jeg plejer at dyrke motion og at gå ca 5 km daglig. Nu 1/2 km.

Mvh den 84-årige

Det lyder som en rigtig træls situation med dit ben. Godt at du havde en vågen reumatolog, som fandt dit meget lave calcium i blodet.

Det er desværre velkendt, at Prolia kan forværre en tendens til for lavt calcium. Derfor anbefales tallene målt inden behandlingen og efter 14 dage. Derudover er den hyppigste bivirkning (som mere end 10 % får) smerter ud i ben eller arme. Det kunne jo godt passe med din observation efter opstart af Prolia. Derudover kan flere ting forstærke disse smerter, herunder både det lave calcium og B12-mangel.

God bedring med dit ben. Jeg håber, at du genfinder din gamle vante form.

Med venlig hilsen
Maria Langbak