Søn vil ikke falde i søvn uden mor

Søvn er et emne, som mange børnefamilier oplever udfordringer med i perioder. Sundhedsplejerske, Anette Straadt giver i denne uges brevkasse gode råd

Foto: Shutterstock
12. maj 2023

? Vi har en søn på 8 år. Han spiser sundt, får de vitaminer han skal have og dyrker motion. Han er glad og godt tilpas hjemme og i skole.

Men nu vil han lige pludselig ikke sove selv om aftenen. Jeg skal ligge hos ham eller sove hos ham.. Og det ærgrer mig lidt. Har du godt råd?

Kh Mette

! Søvn er et emne, som mange børnefamilier oplever udfordringer med i perioder.

Husk først og fremmest på, at det er helt normalt, at der er perioder, hvor vores børn har brug for ekstra tryghed. Det er rigtig godt, at han finder den tryghed hos dig.

Især ved sovetid kan der være brug for hjælp til at finde ro og tryghed. Fysisk kontakt er en fantastisk vigtig og god måde, at give det til vores børn.

Kan din søn mon sætte ord på, hvorfor han har brug for at du ligger hos ham? Tag en snak om det i løbet af dagtimerne.

Måske er der noget han går og tænker på, som han endnu ikke har fået sagt højt. Børn opfanger rigtigt meget af, hvad der sker omkring dem.

Jeg forstår godt, at du måske gerne vil have lidt aften til dig selv. Derfor vil jeg foreslå, at du tænker det om en proces, hvor din søn igen skal finde trygheden ved at falde i søvn selv.

Det kunne f.eks. se sådan her ud:

  • De næste dage: Du ligger hos din søn, til han falder i søvn
  • De næste dage efter det: Du sidder ved siden af ham og nusser ham lidt og holder ham i hånden, til han sover.
  • De næste dage efter det: Du sidder ved siden af ham og nynner lidt ind imellem, så han kan høre du er der.
  • De næste dage efter det: Du rykker lige så stille din stol lidt længere væk fra sengen, men er stadig i rummet, til han sover.
  • De næste dage efter det: Du sidder hos ham i 10 minutter. Derefter går du ud af rummet, men kigger ind til ham ind imellem Osv.

Hvor mange dage der skal gå med hver, mærker du efterhånden. Og det kan også være, at det skal se lidt anderledes ud hos jer – men jeg tror, du ser idéen i at gøre det trygt for ham i små skridt at falde i søvn selv.

Du kan også støtte ham med Bachs Blomsterdråber. Hvis han er bange for noget, kan du bruge Mimulus og Aspen.

Du kan også hjælpe ham til ro i både krop og tanker med homøopatisk Chamomilla comp.

Du kan bruge lidt lavendelolie på en klud, han kan ligge med hos sig. Lavendel er beroligende.

Sov godt.
Anette Straadt, sundhedsplejerske