Teenager med grimt sprog: Skal jeg undgå weekendsamvær?

25. august 2019

Det er rigtig svært at bevare roen, når min teenagesøn kalder mig luder eller kælling. Eller siger ”Fuck dig”.

I mit tilfælde går min søn på efterskole, og jeg skal være alene med ham i weekenden, da min mand skal udenlands. Jeg har brug for fred for grimme ord og verbale slåskampe.

Derfor har jeg tænkt mig at fortælle ham, at han skal blive på skolen i weekenden. Han er ikke så smadderglad for at være der, så det vil være en konsekvens, der kan mærkes. Er det helt hen i vejret?

Venlig hilsen

Mor til teenagesøn

 


Kære mor

Det kan bestemt være svært at bevare overskuddet og overblikket til at ”gøre det rigtige” og ikke bare give tilbage af samme skuffe, finde sig i det, eller give op, når din teenagesøn taler grimt til dig.

Mine råd i svaret  på det tidligere spørgsmål (Læs her) /svar om en læsers datter  kan jeg gentage i forhold til din søn, der er på efterskole. Men jeg aner et vigtigt mønster for jer begge: De unge overskrider jeres grænser.

Det er ’normalt’ for en teenager at prøve til, men til gengæld er de også ved at blive voksne, og med det følger ansvar. At sige, at din søn skal blive på skolen i weekenden, kan være en sidste udvej.

Læs også: Stressede børn – nej tak

Men før det vil jeg anbefale, at du tager en alvorssnak med ham. Hvis du vil have respekt, må du insistere på at få den og foregå med et godt eksempel og ikke krybe udenom. Det er hårdt arbejde – i starten – men jeg vil foreslå, at du selv tager en-to samtaler hos en coach eller psykolog, hvor du overvejer, hvad dit eget liv skal handle/handler om UDEN ham – fordi det er fremtiden.

Han frigør sig, og på et tidspunkt flytter han hjemmefra. Du skal med andre ord forberede dette og vise ham, at du har dit eget liv – og at han som den unge mand, han er, også skal tage hensyn til dine behov.

En del af opgaven vil bestå i henholdsvis at ignorere og markere. Vær kort og kontant, når DIN grænse bliver overtrådt, f.eks.: ”Det der gider jeg ærligt talt ikke at høre på!”

Læs også: Fyr op under hjernen

Det er naturligvis vigtigt, at du ikke ’er på nakken’ af din teenager med praktiske småting – sørg for at dosere/samle snakke om detaljerede aftaler og gensidige forventninger, ellers risikerer du at fremprovokere en reaktion – og ikke mindst fjerne fokus fra det problem, der handler om tonen.

Hvis de grove udtalelser fortsætter, skal du gå/afslutte samtalen og lade ham være lidt for sig selv, så han selv kan finde nogle løsninger, herunder justere sin adfærd, for at du igen kan komme ham i møde. Din opmærksomhed – praktisk hjælp, penge, kørsel, tid – skal være lidt mere dyrekøbt – og værdsat – af ham, og af dig selv.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, coach