Tilbagevendende mareridt fører til søvnløshed

Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog svarer på spørgsmål fra en søvnløs læser

Foto: Shutterstock
18. maj 2023

? Jeg har læst nogle af Catrine Marcussens artikler om søvn, fordi jeg har problemer. Jeg falder fint i søvn, men efter nogle timer vågner jeg, fordi jeg drømmer. Det kan både være uhyggelige og ikke-uhyggelige drømme, men meget levende. Jeg vågner ofte helt konfus og må tvinge mig selv vågen for ikke at drømme videre. Er det normalt?

Hilsen fra den søvnløse

! Kære du, om det er normalt ved jeg ikke. Jeg ser det jævnligt i klinikken, og det skal helst ikke være sådan, man sover. Søvnen skal gerne være rolig. Alle drømmer, men mareridt og uhyggelige eller meget ”påtrængende” drømme er ikke en god søvnkvalitet.

Alt afhængig af, hvem du spørger, vil der være forskellige metoder til at afhjælpe dette. En dybdepsykolog vil måske mene, at der er uro på nogle områder af dit liv, og at din underbevidsthed forsøger at rydde op i det om natten. Det er jeg slet ikke uenig i, og det kan sagtens være ad denne vej, du kan finde hjælp.

Drømmeforstyrret søvn kan også være en bivirkning fra medicin.

Jeg ser det ofte med ubalancer på hjertemeridianen, og jeg har endnu ikke oplevet, at punkter som fx hjerte 7 ikke kan afhjælpe problemet. Du kan selvfølgelig ikke selv stå med nåle, men akutryk er absolut også effektivt. Hjerte 7 finder på indersiden af håndledsbøjningen i lillefingersiden. Du kan google punktet.

Endelig vil urter som baldrian eller Dr. Bachs nødhjælpsremedie (Bachs har en særlig Night spray) være noget der kan støtte dig i en god nats søvn.

Jeg håber du får en roligere søvn,
Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog