Værd at vide om kulhydrater

8. januar 2013

Kulhydrater er hjernens og kroppens vigtigste brændstof. De bidrager med fibre, der er vigtige for mæthedsfølelsen, regulering af blodsukker, fordøjelsen og udskillelsen af giftstoffer.

Kulhydrater findes i grøntsager, frugt, brød, ris, pasta, kager, kiks, slik, havregryn mm.

Kulhydrater er den type af næringsstoffer, der påvirker vores blodsukker mest. Blodsukkeret er højt, når vi har spist og lavt, når vi er sultne. Blodsukkeret skal holdes stabilt uden alt for store udsving, da det ellers bl.a. kan påvirke vores humør, energi og koncentration. Stiger blodsukkeret for hurtigt og for meget, kan vi blive rastløse og speedede – børn bliver hyperaktive. Bliver blodsukkeret for lavt kan vi blive trætte og irriterede.

Oplever du, at du ofte har brug for sukker for at holde energien oppe og klare dagen, kan det være tegn på, du har ustabilt blodsukker. Når man giver kroppen, det den skriger på (sukker), gør man situationen værre og blodsukkeret endnu mere ustabilt.

Er vores blodsukker ustabilt, har vi større risiko for at få livsstilssygdomme som overvægt, hjerte-karsygdomme og type 2 diabetes.

Sørg derfor for at spise regelmæssigt dvs. 3 hovedmåltider og 2 mellemmåltider, så mindsker du blodsukker-ubalancer.

Kulhydrater påvirker vores blodsukker forskelligt. Nogle spurter ind og giver hurtig stigning i blodsukkeret, mens andre kryber ind og giver langsom stigning.

De hurtige er: Hvidt brød, hvide ris og hvidt pasta, tørret frugt, honning, juice, slik, kage, sodavand, frugt, mælk og frugtyoghurt.
                                                 
De langsomme er: Fuldkornsprodukter og grøntsager. Vær opmærksom på mængden af rodfrugter. De får blodsukkeret til at stige hurtigere end andre grøntsager. De kan med fordel spises kolde.

Spis derfor flest af de langsomme kulhydrater og begræns/undgå slik, kage sodavand, hvidt brød, hvide ris og hvidt pasta.

Kulhydraters påvirkning af blodsukkeret kan vi begrænse ved at spise dem sammen med protein og gode fedtstoffer. Det kan f.eks. være en god idé at spise frugt sammen med nødder eller mandler. Kanel kan have en positiv indvirkning på blodsukkeret.

Fibre er også gode for blodsukkeret. Nogle typer fibre danner en slags gelé, som indkapsler sukkerstoffer, så de ikke optages så hurtigt og giver kraftige blodsukkerudsving.

 

Mvh

Trine

 


Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.