At holde en sund livsstil

Dette indhold er sponsoreret

 

God, sund og også plantebaseret kost samt fysisk aktivitet er med til at holde dig og din krop sund. Især mere frugt og grønt i ens kost er godt, fordi det indeholder langt de fleste af de vitaminer og mineraler os mennesker har brug for. En sund livsstil kan også være med til at mindske risikoen for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og livsstilssygdomme. At være sund giver bedre energi i løbet af dagen, og derfor også mere overskud.

Fordele ved at vælge økologiske fødevarer

Der er flere og flere, der begynder at vælge at købe økologiske fødevare. Når fødevarer er økologiske, undgår man, at det er blevet sprøjtet, og derfor kan have sprøjterester på sig, og på grund af bedre dyrevelfærd. Det er også godt at vælge økologi, fordi det er bedre for naturen og miljøet. Ved økologi samarbejdes der med naturen i stedet for at kæmpe imod den, ved f.eks. at sprøjte for uønsket ukrudt på markederne og give dyrene bedre levevilkår. Gode levevilkår er vigtigt, fordi det er vigtigt at dyrene har det godt, og at vi også tager hensyn til deres behov, ligesom vi tager hensyn til vores husdyrs behov. Økologiske fødevarer vil i de fleste tilfælde også være dyrere end andre normale fødevare. Men hvis ens økonomi kan holde til at betale en smule ekstra, når man er ude og handle, kan det helt klart betale sig at vælge de økologiske madvarer.

Den anbefalede madpyramide og fysisk sundhed

For at holde sig sund og rask, skal det man indtager være sundt og varieret. For at holde styr på, om man gør dette, er der blandt andet blevet lavet en madpyramide, hvor man skal spise mest af det fra bunden, mindre af det fra midten og mindst af det, der er i toppen. I bunden er der grøntsager, bønner, linser, kartofler, rugbrød og havregryn, hvilket altså er det, man skal indtage mest af. I midten er der fuldkornsprodukter såsom brød, ris og pasta, der er mælkeprodukter, frugter og bær. Helt i toppen er fjerkræ og andet kød samt fedtstoffer som olie, fisk og skaldyr.

For at holde sig sund, skal man også holde sin krop fysisk aktiv hver dag. Dette kan være alt fra en halv times gåtur til en længere løbetur. Det anbefales også, at man får pulsen op og bliver lettere forpustet et par gange i ugen for at opretholde kondien.

Hvorfor begynde at spise mere plantebaseret

Der kan være flere grunde til, at man vælger at spise mere eller helt plantebaseret. En plantebaseret kost, kan være meget sund. Dette er ikke på grund af, at man ikke indtager kød, men at man automatisk vil indtage mere frugt og grønt i sin diet. Grøntsager og frugter indeholder nemlig en masse mineraler og vitaminer, som er med til at holde en sund. Dog vil man skulle finde et kosttilskud med B12 vitamin, da dette vitamin ikke dannes af planter.

Man kan både være vegetar og veganer. Forskellen er, at man som vegetar stadigvæk kan spise produkter, der kommer fra dyr såsom mælk og æg. Som veganer spiser man kun plantebaseret. At blive veganer er derfor også en større omvæltning, hvor man skal vænne sig til flere plantebaserede alternativer. Det at spise vegetarisk og vegansk er forbundet med et bedre helbred. Det inkluderer lavere blodtryk og blodsukker og en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, diabetes og nogle former for kræft.

Sund kost på trods af tandbehandling

Efter en tandbehandling vil det være forskelligt hvad eller om man må spise i en periode efter. Har man fået foretaget en mere omfattende tandbehandling såsom at få hevet en eller flere visdomstænder ud eller fået fikset en knækket tand, vil ens kost i perioden efter bestå af kun flydende kost, hvor at skåne tænderne, og sørger for, at der ikke sker komplikationer.

Har man fået bøjle på, kan der også være nogle forskellige madvarer, der kan være værre eller gøre ondt at spise. Når man har almindelige togskinner på, skal man så vidt som muligt undgå at spise seje og hårde ting. Det er ting som karamel, vingummi og flæskesvær osv. Det er godt at spise blødere mad med bøjle som kartoffelmos og forskellige slags grød. Det er vigtigt man stadigvæk sørger for at spise sundt og varieret.

Har man fået lavet en tandretning med invisalign systemet har man mulighed for at tage skinnen ud, og kan derfor også spise stort det det man vil. Skinnen kan dog blive misfarvet og beskidt hvis man drikker ting som kaffe eller te med skinnen på. Man skal have skinnen på ca. 22 timer i døgnet, hvilken kun efterlader 2 timer til at spise i. Det er dog stadig vigtigt, at man uanset hvad, formår at spise nok, for at få næring og opretholde ens krops sundhed. For at rense skinnen, så man undgår at den bliver klam, renser man den med en tandbørste, eventuelt med en smule tandpasta på.