Balance i maven: Sådan får du en sund mave

Føler du dig ofte oppustet og ubehagelig efter at have spist? Får du nogle gange mavekramper, diarré eller forstoppelse? Så er du ikke alene. Mange danskere lider af en form for ubalance i maven i ny og næ, og nogle har det værre end andre. Der har aldrig været så mange glutenallergikere eller laktoseintolerante mennesker som i dag. Så hvad kan du gøre for at opnå balance i din mave? Det vil vi svare på i denne artikel, hvor vi giver dig tre tips til at opnå en sund mave, så du sjældent oplever ubehag i maven.

Det helt basale: Spis langsomt og tyg din mad ordentligt

Når du spiser for hurtigt, kan du nemt sluge luft sammen med din mad. Denne luft ender i maven og tarmene, hvilket kan forårsage oppustethed, opstød og luft i maven og tarmene. Hvis du tygger din mad ordentligt, hjælper det også med at nedbryde maden, så din mave ikke behøver at arbejde så hårdt. Dette kan hjælpe med at reducere fordøjelsesbesvær, halsbrand og andre maveproblemer. Bøvler du generelt med at nedbryde maden, så kan det være et kosttilskud i form af mælkesyrebakterier kan afhjælpe problemet.

Vælg de rigtige fødevarer

Der er visse fødevarer, som er mere tilbøjelige til at forårsage maveproblemer end andre. Fødevarer med et højt fedtindhold kan f.eks. være svære at fordøje og kan føre til fordøjelsesbesvær, halsbrand og andre maveproblemer. Krydret mad kan også være svær at fordøje og kan forårsage mavesmerter, diarré eller forstoppelse. Hvis du har tendens til maveproblemer, kan det være en god idé at undgå disse fødevarer. Fødevarer som eksempelvis mejeriprodukter, hvede og andre glutenholdige fødevarer kan også forårsage maveproblemer hos nogle mennesker.

Undersøg om du har reelle allergier eller fødevare-intolerans

Hvis du er usikker på, om du har en ægte allergi eller fødevareintolerance, kan du tale med din læge eller gå til en diætist. De kan hjælpe dig med at finde ud af, om du har en allergi eller intolerance, og give dig råd om, hvordan du kan undgå de fødevarer, der forværrer dine maveproblemer. Det er vigtigt at man lytter til sin krop, fordi vi er alle forskellige, og en kost som virker for din næste mand, er ikke nødvendigvis den rette for dig.

 

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.