Øjenhospitalet Danmark

Syn

Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, Danmark

71 70 00 00

www.ohd.dk

Kan din kost kurere tørre øjne?

Kender du også det, at dine øjne nogle gange virker tørre og irritable? Så er du ikke den eneste. Der er rigtig mange mennesker i vores moderne og travle hverdag, der lider af tørre øjne. Det skyldes ofte, at mange arbejder indenfor i tørre indeklimaer foran en computerskærm. Ofte forsøger man at kurere det med øjendråber, men måske er der også et mere naturligt alternativ.

Hvad er tørre øjne?

Tørre øjne er en øjenlidelse, som rigtig mange mennesker enten har eller kommer til at kæmpe med på et tidspunkt i deres liv. Tørre øjne opstår, fordi din evne til at producere tårer forværres, hvorfor dine øjne udtørres. Det opleves ofte som en irriterende kløe, hvor øjnene bliver røde og irritable. Ofte vil tørre øjne behandles med øjendråber, men i mange tilfælde oplever patienter, at det ikke helt er nok.

Øjenlægens behandling mod tørre øjne

Mange vælger at gå til behandling hos en øjenlæge, hvor eventuelle sygdomme og infektioner kan kureres. En behandling vil altid ske efter en grundig forundersøgelse, hvor en øjenlæge helt præcist kan fastlægge, hvorfor du lider af tørre øjne. Som regel hænger det sammen med et tørt indeklima, computerarbejde, udsættelse for meget sol eller vind, eller forskellige former for allergier eller sygdomme. Kan du nikke genkendende til de symptomer, er det nok en god ide at undersøge dine muligheder for behandling. Det kan du gøre på Øjenhospitalet Danmarks hjemmeside, hvor du også kan læse mere detaljeret om tørre øjne.

Hos en øjenlæge kan du behandles for tørre øjne ved, at dine øjenlågskanter meget nænsomt renses for urenheder. Tørre øjne forårsages ofte ved, at der er urenheder i øjenlågene, der irriterer øjet og får det til at udtørres. Derefter vil de små kirtler i øjenlågene udsættes for lysbehandling, hvor de stimuleres, så dit ubehag formindskes. Efterfølgende vil du derhjemme efterbehandle med f.eks. øjendråber, og det er nødvendigt for, at dine tørre øjne så hurtigt som muligt kan kureres.

Kosttilskud mod tørre øjne

Som vi allerede skrev i starten af denne artikel, kan din kost kurere tørre øjne. Det er sådan set ikke så mærkeligt, for øjnene er jo en del af kroppen. Det skal selvfølgelig påpeges, at man ikke kan spise sig til et supersyn. Man kan dog i nogen grad give sin krop de vitaminer og fedtstoffer, der skal til for at producere den rette mængde og kvalitet af tårer, så du undgår tørre øjne.

Ifølge en artikel på websitet kontaktlinseinstituttet.dk kan specielt indtagelse af kosttilskud med Omega 3-fedtsyrer forøge produktionen af tårer. Ifølge artiklen viser en ny engelsk undersøgelse, hvor 36 patienter med tørre øjne blev givet kosttilskud med Omega 3-fedtsyrer, at efter endt undersøgelse var 70 % af patienterne fri for symptomer. Andre studier viser også, at det er gavnligt at stege i stabile fedtstoffer, f.eks. dem der findes i olivenolie.

Ifølge hjemmesiden Health and Science hænger den gavnlige effekt fra Omega 3-fedtsyrer sammen med, at fedtsyrerne nedbrydes af enzymer i kroppen. Fedtsyrerne omdannes på den måde til stofferne EPA og DHA, der afhjælper produktionen af tårer. Fedtstofferne forhindrer også, at tårerne fordamper for hurtigt, og danner også beskyttende lag, der forhindrer betændelse i øjnene.