Tandlæge

Tænder

Nye metoder skal få unge til at gå til tandlægen oftere

Dette indhold er sponsoreret

Der er mange årsager til, at vi danskere skal føle os heldige med det land vi bor i. En af goderne ved at bo i vores land er for eksempel, at der bliver tilbudt gratis tandpleje til børn og unge helt indtil, at de fylder 18 år. Det betyder, at hvis man bor i Danmark, så kan man få gratis tandlægebehandlinger på alle kommuners egne klinikker fra fødsel af og helt frem til, at man fylder 18 år. Dog har man altid lov til at vælge frit mellem alle danske tandlægeklinikker, hvis man ikke ønsker den, som man er tilknyttet.

Der kan være grund til at skifte over til en privatpraktiserende tandlæge inden, at man fylder 18 år, hvis man for eksempel har et ønske om nogle særlige behandlinger, en bestemt type af tandretning eller andre ting i den retning. Det er altså dejligt at bo i Danmark, men desværre ses det ofte, at unge danskere stopper med at komme til tandlægen efter, at de er fyldt 18 år. Derfor er der flere, som prøver at komme med bud på, hvordan man kan få de unge danskere til fortsat at gå til tandlægen regelmæssigt.

Få studierabat hos tandlægen

Det er mange grunde til, at det er vigtigt, at man kommer til tandlægen regelmæssigt. Det er også derfor, at flere tandlægeklinikker rundt i landet forsøger at komme med løsninger til, at få flere unge danskere til at passe deres jævnlige tandlægetjek.

Nogle tandlægeklinikker er for eksempel begyndt på at give unge danskere muligheden for at kunne få studierabat på forskellige behandlinger, når de kommer til tandlægen. På den måde er der altså mulighed for at spare penge, og det kan måske få flere studerende til at komme til tandlægen.

Den største årsag til at mange unge danskere vælger at skippe tandlægebesøgene skyldes nemlig, at de enten ikke har mulighed for eller lyst til, at skulle betale en dyr tandlægeregning. Derfor håber de klinikker, som tilbyder studierabat på nogle af deres behandlinger, at det kan være med til, at de unge danskere oftere kommer til tandlægen.

Det er bestemt ikke alle klinikker, der tilbyder den fantastiske mulighed, at få studierabat på behandlinger. Men der findes nogle stykker rundt omkring, blandt andet på Frederiksberg. Er man derfor studerende, og har man ikke før prioriteret tandlægebesøgene i sit budget, så bør man altså helt sikkert overveje at skifte over til en tandlægeklinik, som tilbyder studierabat.

I Sverige er tandlægebesøg gratis indtil man er i tyverne

Selvom det naturligvis er en god ting, at børn og unge i Danmark kan blive behandlet gratis hos tandlægen indtil, at de fylder 18 år, så er der nogle der mener, at aldersgrænsen bør blive rykket, så behandlingerne fortsat er gratis, når man kommer ind i tyverne.

At rykke grænsen for, hvornår man ikke længere kan komme gratis til tandlægen er noget, som man allerede gør i andre lande. Her har det har vist, at det faktisk kan få unge mennesker til at gå til tandlægen – også efter, at behandlingerne ikke længere er gratis for dem.

Vi skal ikke ret langt væk, før vi kan se eksempler på lande, der har en højere aldersgrænse end vi selv har. I Sverige blev det i 2018 bestemt, at det skal være gratis for børn og unge op til 22 år at blive behandlet hos tandlægen. Et år senere i 2019 blev aldersgrænsen derefter rykket endnu engang til 23 år.

I vores naboland ser de på de gratis behandlinger hos tandlægen som en form for investering i forebyggelse, så de på længere sigt kan undgå fremtidige udgifter til behandlinger.

I Sverige ønsker de nemlig at den gode tandsundhed skal fortsætte ind i voksenlivet, også efter at man er fyldt de 23 år. Ligesom vi lige nu oplever det i Danmark, så kunne svenskerne også se, at egenbetaling hos tandlægen var en barriere, som var skyld i, at unge mennesker ikke kom til tandlægen lige så ofte, som de burde.

Det har konsekvenser hvis man ikke kommer til tandlægen

Nogle mennesker kan tænke, at der måske er vigtigere ting at prioritere, end at komme til tandlægen jævnligt. Men der kan altså være mange konsekvenser ved, at man ikke kommer til tandlægen og bliver tjekket regelmæssigt, og det kan på længere sigt have betydning for flere ting, som blandt andet mængden af udgifter, og hvordan ens sundhed forholder sig i fremtiden.

Bliver man ikke tjekket hos tandlægen jævnligt, så kan der være flere ting helbredsmæssigt, som man ikke bliver gjort opmærksom på. Undgår man at tage til tandlægen, fordi man ikke ønsker at skulle betale udgifterne til det, så vil forskellige skader og mulige sygdomme i munden, som rammer en del danskere, aldrig blive opdaget, og på den måde heller aldrig få den behandling, som er nødvendig.

Det kan altså betale sig at komme til tandlægen, og er man en studerende, der ikke har det største budget, så bør man derfor undersøge nærmere på, om der findes tandlægeklinikker i nærheden af hvor man bor, som tilbyder studierabat på deres behandlinger.