Fiskeolie, generelt

28. juli 2009

Dokumentation af fiskeolie

Den officielle afhandling om ADHD kaldet ”Referenceprogram for ADHD” kan man læse følgende: “Der er ingen dokumentation for, at behandling med flerumættede fedtsyrer har effekt på kernesymptomerne hos børn og unge med ADHD.”

I en svensk randomiseret placebo-kontrollerede undersøgelse med 75 børn og unge med diagnosen ADHD, publiceret i det anerkendte amerikanske lægetidsskrift, konkluderer forskere fra Gøteborg Universitet imidlertid noget helt andet. De finder faktisk ud af, at fiskeolie med et indhold af omega-3, omega-6, EPA og DHA fedtsyrer giver en mærkbar nedsættelse af ADHD-symptomerne – ikke på alle, men for næsten halvdelen.

Efter 6 måneder havde 47% af børnene forbedret sig og klassiske ADHD symptomer var reduceret. Forskerne havde udelukkende anvendt den populære fiskeolie EyeQ, der har et relativt lavt indhold af de essentielle fedtsyrer EPA, DHA, Omega-3 og 6, så man kan ikke lade være med at tænke på, hvordan undersøgelsen ville have endt, hvis man i stedet havde benyttet en kombination af Børnenes fiskeolie, som er gange så høj på DHA og EPA kombineret med Børnenes planteolie med masser af omega-3 og 6.

Det devaluerer imidlertid ikke undersøgelse, der dokumenterer, at det for rigtig mange børn nytter at tage fiskeolie.

Journal of Attention Disorder, april 2008


Børn skal spise mere fiskeolie

Børn, der har fået fiskeolie fra spæd, udvikler sig bedre end gennemsnittet. Det fastslår forsker Lotte Lauridsen fra Københavns Universitet. Hun fremlagde i går sine resultater på en internationale konference om fisk, skaldyr og sundhed i København. Ifølge Lotte Lauridsen og andre internationale forskere udvikler børnenes hjerne sig bedre, når de har fået fiskeolie med EPA og DHA. Ud over deres syn, indlæringsevne og generelle funktionerbliver bedre, så er der også noget der tyder på at deres immunforsvar og evne til at blive raske ved sygdom styrkes, siger Lotte Lauridsen. Og hun pointere yderliger at 50% af alle danske børn spiser aldrig fisk, så derfor ville det være en god idé at give dem et tilskud omega-3 – måske skal det tilskud være meget større end vi tror. Ifølge forskerne skal gravide også spise fiskeolie, så den ufødte baby får de sunde fedtstoffer fra starten. Til Sundebørn.dk siger Lotte Lauridsen: – Jeg er enig med jer i, at styrken på fiskeolien er vigtig, jeg vil faktisk hellere tale om gram end milligram.

Børsen, den 27.3.2009


Mindre omega-3 i fisk

Det sunde indhold af omega 3-fedtsyrer i fisk er efterhånden minimalt. Fisk, der opdrættes og fodres med vegetabilsk foder, indeholder nemlig færre af de sunde fedtstoffer, lyder advarslen fra en række forskere.

Mange fisk har stik imod forventning slet ikke det indhold af den sunde omega 3-fedtsyrer, som især forebygger hjertekarsygdomme, afslører Børsens fødevaretillæg i dag.

Årsagen er, at fiskefoder til opdrætsfisk, der hidtil har fået foder baseret på fiskeolie, er ved at blive erstattet af foder baseret på vegetabilske olier og proteiner, som ikke har den samme, sunde fedtsyresammensætning som fiskeolie.

– Det er jo problematisk, når vi tænker på vores kostanbefalinger, især til folk med hjerteproblemer, som fejlagtigt tror, at de får nok omega 3, når de spiser fisk, siger Charlotte Jacobsen, seniorforsker på DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet til Børsen FødevareSundhed. Hun står bag en foreløbig undersøgelse, som viser, at der er meget stor forskel på indholdet af omega 3-fedtsyrer i eksotiske opdrætsfisk sammenlignet med vilde, traditionelle fisk i nordiske farvande.

Kilde: Dagbladet Børsen

Forrige artikelDAMP – ADHD – ADD

Næste artikelADHD Drugs are useless for children