Sexlysten tilbage

5. maj 2022

Jeg er en kvinde på 62 år, som fik fjernet livmoder og æggestokke i 2017. Jeg tager (og tog) 2 mg Estrofem om dagen (for at få hormoner og dermed LYST til sex). Jeg spurgte min læge, om jeg måtte gå op på 4 mg, da jeg mente, at lysten var i tilbagegang. Det sagde han ja til (selvom han mente, jeg skulle prøve Vagifem, men det er jo ikke “smørelsen”, der er et problem…), og DET VIRKEDE! Jeg er nu gået over på 2 mg igen (efter 7 måneder på 4 mg), og lysten forsvandt lige så stille på ca. 14 dage. Må/kan jeg begynde igen med 4 mg? Og hvilke alternativer har jeg ellers? Jeg ved godt, det måske kan give brystkræft, men jeg er “desperat” for at mærke den følelse igen…

Hilsen H

Svar:

Først og fremmest vil jeg sig, at al behandling med medicin og justering heraf skal foregå via egen læge, som kender dig og hele din sygehistorie. Ikke mindst når du er opereret og ikke har livmoder og æggestokke mere – for så har du slet ingen hormonproduktion fra æggestokkene, og risikoen for bivirkninger er ligeledes forandret.

Estrofem er østrogen i form af estradiol, som netop vides at kunne øge risikoen for kræft. Derfor skal der være en opmærksomhed på det ved længerevarende medicinering med stoffet. Så den snak må dig og din læge tage sammen.

På mere naturlig vis kan du øge indtaget af planteøstrogener fra rødkløver (te, pilleform eller flydende ekstrakt eksempelvis fra Herrens Mark), hørfrø og lidt fermenterede sojaprodukter som yoghurt og miso. Mange har også gavn af at skrue helt ned for kaffen og alkohol, samt spise godt med grøntsager og ikke mindst kål.

Alternativt skal du have fat i en hormonterapeut, som kan hjælpe dig videre.

God bedring

Mvh Maria Langbak