Nyheder

Bliver du brun af betacaroten?

17. maj 2010

Betacaroten kender vi bl.a. fra gulerødder, spinat og papaya. De kan både farve og beskytte dig i solen – men du bliver faktisk ikke brunere af det…

Mange tror fejlagtigt, at betacaroten gør det lettere for os at blive brun af solen. Det er ikke helt korrekt – farve får vi ofte af betacaroten, men den kommer indefra, hvor gulerødder, søde kartofler og andre betacarotenholdige grøntsager og frugt farver hudens underfedt.

Betacaroten er en forløber til vitamin A, og er normalt tilstede i vores hud. Når betacaroten absorberes, omdannes det i tarmene til A-vitamin.

Solgul med betacaroten

Når du spiser de gule, orange og mørke grøntsager kan du derfor godt opleve, at du får en gylden farve i huden, der minder om solbrændthed.

Denne mørke appelsingule nuance får mange til at tro, at betacaroten gør os hurtigere brune. Men selvom du ikke ligefrem bliver solbrun af betacaroten, kan du have glæde af den, når du vil solbrune dig.

Betacaroten beskytter ved solbruning

Betacaroten kan nemlig absorbere en stor del af de ultra-violette stråler, som vi får fra solen, så de frie radikale giftige substanser ikke får den samme indflydelse på bl.a. hudens ældningsprocesser. Derfor bruges betacaroten også i behandlingen af forskellige hudsygdomme, hvor patienten er følsom over for solbestråling.

Så betacaroten kan ikke gøre dig hurtigere brun – det kan give dig farve, og det kan medvirke til at beskytte mod solskader.

Kilder: Helsenyt.com, dinside.no
(Oprettet den 17. maj 2010)

Forrige artikelNødder påvirker kolesteroltal positivt

Næste artikelKling-klang… Massage med lyd

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.