Mad

Dæmp allergi med: Naturens egne antihistaminer

Foto: Sarah Sancturay Williams/ Scanpix/Iris
9. april 2018

Du kan behandle allergi og astma med mad og kosttilskud, der er rige på bl.a. antihistaminer – som dæmper symptomerne akut – og genopbygger immunforsvaret på den lange bane.

Når du eller dit barn har allergi, er der brug for at genopbygge immunforsvar, slimhinder, tarm, hud og binyrer. Medicinsk antihistamin kan være nødvendig, men behandler kun symptomerne.

– Naturlige antihistaminer virker ikke så effektivt som medicin, men er uden bivirkninger og bygger kroppen op på alle parametre. Det gør de ved at dæmpe de allergiske reaktioner, men også ved at genoprette tarmens balance, styrke binyrerne og hæmme inflammation i kroppen, siger videnskabsjournalist Mette Bender, den ene af to forfattere til en ny dansk bog om allergi.

Find antihistaminer i vitaminer

De naturlige antihistaminer er blandt andre C-vitamin og D-vitamin, antioxidanten quercetin og urterne kamille og brændenælde. Hver fjerde dansker er ramt af allergi. Mange har også astma eller fødevareintolerance. Og rigtig mange børn er generet af mavesmerter, hudkløe og vejrtrækningsproblemer.

– Vi hører meget om, at allergi giver løbenæse og kløe, og at det kan vi fikse med en pille. Men løbenæse og kløe er kun toppen af isbjerget. Allergi er forbundet med inflammation og stress og undergravende for sundheden.

Ofte er allergi det første tegn på, at immunforsvaret ikke længere magter sin opgave. Heldigvis kan vi bygge det op igen.

– Du kan genoprette styrken i kroppens immunforsvar og stresssystem ved at spise mad, der virker mod histamin og inflammation. Der er brug for antioxidanter og histamindæmpende fødevarer.

Lagret mad provokerer

I bogen har forfatterne derfor samlet forskellige opskrifter med histamindæmpende fødevarer – og her i Naturli får du smagsprøver på Immune Boost, Acai-drik og Antihistamin-te.

Det er godt samtidig at undgå mad, der indeholder histamin eller irriterer tarmslimhinden.

– Histaminholdig mad er for eksempel ost, vin og pølse. Jo længere maden har lagret, gæret eller modnet, jo mere histamin er der i. Mad, der irriterer slimhinden, er blandt andet chili, kaffe og soya, siger Mette Bender.

Vi har samlet en håndfuld gode råd her på siden, som du med fordel kan afprøve, hvis du er ramt af allergien.

 


 

Immune boost

En lækker smoothie, der styrker immunforsvaret.

2 personer

Du skal bruge:

 • 200 g grønkål
 • ½ cantaloupemelon
 • 1-2 dl vand
 • 2 tsk hampefrøkerner
 • 1 spsk frisk ingefær

Sådan gør du:

Kom de skyllede grønkålsblade i kogende vand i 1-2 minutter.

Blend alle ingredienserne sammen til to velsmagende boost til immunforsvaret.

 


 

Acai-drik

Fuld af antioxidanter, som styrker din krop.

Du skal bruge:

 • 2 ½ dl vand, kamillete eller risdrik
 • 2 spsk acai-pulver
 • 100 g frosne blåbær
 • 100 g kirsebær uden sten eller frosne solbær

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser sammen og nyd.

 


 

Antihistamin-te

En te, der virker som antihistamin, når allergien rammer.

Du skal bruge

 • 1 tsk tørret brændenælde
 • 1 brev kamille
 • 1 tsk tørret lakridsrod
 • 2 dl kogende vand

Sådan gør du:

Kom urterne i en tepose i en kop og hæld kogende vand på.

Lad trække i op til 10 minutter. Gerne under låg.

 


 

3 naturlige antihistaminer

Forebyg og dæmp allergi med:

 • C-vitamin – op til 3 gram om dagen.
 • Quercetin – 300 mg tre gange om dagen.
 • Brændenælde – drik det som te, mindst et par kopper om dagen.

 


 

Fedtstoffer virker mod allergi

1. Tag omega-3 som kosttilskud

Omega-3-fedtsyrer har dokumenteret effekt i forhold til alle former for allergi og virker også forebyggende. Brug fiskeolie, chiaolie eller hørfrøolie.

2. Beskyt slimhinder i næsen

Fedtstoffer styrker slimhinderne i næsen og beskytter dem mod pollen og andre allergener. Smør indersiden af næsen med lidt kokosolie eller indholdet af en kapsel med omega-3-fedtsyrer.

3. Hjælp de irriterede øjnene

Ghee eller såkaldt klaret smør lindrer irriterede øjenomgivelser. Køb det i en helsekostbutik. Du kan også bruge kokosolie eller chiaolie. Brug også fedtstofferne som makeupfjerner.

 


 

Brug vand mod allergi

1. Drik masser af vand

Mindst 2 liter vand eller urtete om dagen gavner ved allergi. Vand mindsker tørhed i slimhinderne og virker mod hævelse i forbindelse med allergi. Vandet borttransporterer histaminet, som er årsag til hævelse.

Vand virker også som antihistamin, fordi kroppen producerer mere histamin, når den mangler væske.

2. Skyl allergener ud af næsen

Spørg i Matas, i helsekostbutikken eller på apoteket efter en såkaldt næseskyller og brug den til at fjerne allergener fra næsen. For eksempel hver aften.

Skyl også gerne hele kroppen især hoved og ansigt i bruseren, når du har været ude. Så får du de mange små allergifremkaldende partikler væk og undgår senere at gnide dem ind i øjne og næse.

3. Damp bihuler og lunger rene

Varm vanddamp løsner slim. Hæld kogende vand i et fad og lav et telt med et håndklæde, som du lægger over dit hoved. Pas på, at dampene ikke er for varme for dig eller dit barn.

Læg eventuelt en-to breve kamillete i vandet. Kamille virker som antihistamin og beroliger de stressede slimhinder. Sid tre-fem minutter og indånd de varme dampe.

 


 

Tryk allergien væk

Du kan uden bivirkninger dæmpe allergiske symptomer med akupressur. Punktet ’Blære 2’ lindrer kløende øjne og hovedpine.

Akupressur er en 5.000 år gammel behandlingsteknik. Metoden bygger på akupunktur, men bruger tryk, i stedet for nåle, til at stimulere punkter på kroppen.

Punkterne befinder sig på de usynlige meridianer eller baner, som ifølge kinesisk medicin fører energien rundt i kroppen. Ved allergi er der svækkelse eller blokering i blandt andet de meridianer, der er forbundet med lunge og tyktarm. Tryk styrker det frie flow i meridianerne og lindrer symptomerne.

Punktet ’Blære 2’ er placeret inderst på dine øjenbryn på hver side af næsebroen og virker med det samme mod røde, løbende og kløende øjne. Punktet letter også ved trykken i bihulerne og ved hovedpine, og det virker beroligende ved stress og bekymring.

Pres lidt nedefra og opad for at finde punktet, gerne på begge sider af næsen på en gang. Tryk ikke for hårdt og hold gerne trykket i et minut ad gangen. Akupressur er en nænsom behandling, men gå alligevel langsomt frem med mindre børn.

I bogen ’Fri for allergi’ finder du en guide til behandling af allergi gennem otte punkter fordelt på hele kroppen.

 


 

Ny bog om midler mod allergi

’Fri for allergi’ er en ny flot bog fuld af forslag til naturlig hjælp mod allergi.

Bogen fortæller om madkosttilskud og planter, der har dokumenteret evne som antihistamin. Du får også en kur og 40 opskrifter, der udelukker allergener, histaminfyldt mad og stoffer, der irriterer tarmen.

Bogen beskriver desuden, hvordan du kan behandle allergi med akupressur og beskytte dine slimhinder mod allergener. ’Fri for allergi’ er skrevet af fødevarekonsulent Søren Lange og videnskabsjournalist Mette Bender.

Den samler spritny og ældgammel viden om behandling af allergi og er lige udkommet her i marts 2018 på Gyldendals Forlag. Fotos og layout er kreeret af Das Rotes Rabbit.

 

Forrige artikelMangler dit barn mineraler og vitaminer?

Næste artikel6 sjove facts om hjernen