Nyheder

Flove teenagere bruger hjernen anderledes

8. oktober 2008

Nye undersøgelser antyder, at når teenagere bliver flove over deres forældres dans eller sang, så bruger de en anden del af hjernen end voksne til forarbejde følelserne.

Det har længe vakt undren, hvorfor teenagere oplever det som ydmygende, når deres far eller mor optræder pinligt, mens andre blot oplever det som underholdende. Men nu er en gruppe engelske forskere kommet et par skridt nærmere på en forklaring. Det skriver Daily Telegraph.
Ifølge avisen var undersøgelsen på University College London den første, hvor man har benyttet hjerneskanninger til at belyse emnet.
Forskel ved forlegenhed
Forsøgspersonerne var 19 piger i alderen 10 til 19 år og 10 kvinder, der var 22 til 32 år gamle. De blev alle scannet af en MRI-scanner, mens de skulle forholde sig til en bred række af forskellige følelser.
Undersøgelsen viste, at når det drejede sig om følelser som frygt og afsky, som ikke involverer andre personers holdninger, så brugte både de voksne og teenagerne den samme del af deres hjerner.
Men da forsøgspersonerne blev bedt om at tænke på hændelser, der kan fremkalde forlegenhed, som når deres far danser i supermarkedet eller mad, der løber ned af deres tøj, mens de spiser med en ven, så opdagede forskerne, at der var forskel på, hvordan forsøgspersonerne brugte deres hjerner.
De kunne se, at pigerne, i modsætning til de voksne kvinder, brugte en del af hjernen, som bliver brugt til at behandle følelser og planlægning.
Overrasker næppe forældre
En af forskerne bag undersøgelsen, Sarah-Jayne Blakemore, forklarer, at det stadig ikke er klarlagt, hvorvidt den øgede hjerneaktivitet hos teenagerne var årsag til eller en effekt af øget følsomhed i forhold til forlegenhed.
”Hvis teenagere har mere aktivitet i denne del af hjernen, når de tænker på at være flove, så kan det måske forklare, hvorfor de er mere følsomme overfor forlegenhed,” siger Sarah-Jayne Blakemore ifølge Daily Telegraph.
Hun nævner også, at undersøgelsens resultat næppe overrasker mange forældre:
”En af de bedste måde måder at illustrere dette på er en anekdote, som en af mine venner, der har teenagedøtre, har fortalt mig. Før de nåede puberteten, kunne han få sine døtre til at holde op med at lave ballade i en butik, hvis han lovede at synge deres yndlingssang. Efter puberteten fik han dem til at holde op ved at true med at synge deres yndlingssang,” fortæller hun ifølge Daily Telegraph.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelDerfor dør du (sandsynligvis) ikke af at spise chili

Næste artikelBilos tager vejret fra danske småbørn

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.