Friske råvarer er basis i vital kost – og det bliver ikke mere friskt end ude fra haven. Højbede gør arbejdet i køkkenhaven både lettere og mere udbytterigt – og så er det et glimrende vinterprojekt.
At dyrke sit eget friske drys eller egne grøntsager er spændende. Det er livsbekræftende at se ting spire frem. Det bliver endnu bedre, når man skal spise de naturlige smagsstoffer og aromastoffer, som grøntsager og grønne urter kan byde på. Grønne råvarer indeholder flest vitaminer, mineraler, sporstoffer og enzymer i forhold til energimængden. Når vi tygger grønne ting, aktiverer vi enzymer, der giver bedre fordøjelse, ligesom fibrene i det grønne udrenser affaldsstoffer. Er man først vant til det friske, er det svært at undvære – og jo mere frisk vores mad er, jo flere vitaminer og mineraler får vi.
Højbede er oplagte til køkkenhaven – højtydende til grønsager og det grønne drys alle de steder, hvor luften ikke er for forurenet. Og så er det et projekt, du kan kaste dig over, mens resten af haven er gået i vinterhi. Derfor handler denne måneds klumme om vores højbede.
I novembernummeret skrev vi om kål – en rigtig vintergrøntsag – og højbede er oplagte til dyrkning af kål. I de højbede, hvor vi har kål, dækker vi af med insektdug. Til kål tager vi to holdere til elkabelrør og skruer dem fast indvendig parallet over for hinanden og sætter et elektrikkerrør op i buer, så der kan ligge fiberinsektdug over. Fiberdugen fungerer også som et lille minidrivhus. Metoden kan også bruges til afgrøder, som du vil have net over. En blikkant holder snegle og kryb væk, og dugen holder sommerfugle og insekter væk. Dugen holdes på plads af halve mursten, med passende mellemrum.
Start tidligt med dine frø Fra februar til april kan du lave udplantningsklare planter ud fra frø. Når de fremspirede planter har en hvis størrelse prikles det ud i vækstkasser eller potter. Fordelen ved højbede med overdækning er, at det virker som et lille drivhus i foråret, hvor planterne er små og vejret ustabilt. |
Vi har 14 højbede, der er bygget op i målene 110 x 3,65 cm og 40 cm i højden. Man kan bruge enten lærk, der har en stor holdbarhed i jord, eller miljøvenlig svensk trykimprægneret træ, foret med cementplade eller naturvenlig armeret plastik. I vores konstruktion har vi sat brædder lodret i hjørner og midt for i hver længde. Midt for går brædderne 45 cm ned i jorden og er forbundet af en tværgående afstivning, så kanterne ikke bøjer, når de sættes ned i jorden. (Se tegning) Den tværgående er gravet 45 cm. ned i vatter. For resten af højbedet er de vandrette brædder gravet 10 cm ned. Øverst har vi placeret en blikkant hele vejen rundt, hvor hjørnerne er klippet i vinkel sammen. En zink eller blikkant, der går skråt ned ad, er en sikring mod dræbersnegle. Højbedene er placeret ved siden af hinanden med 80 cm mellemrum, så en trillebør kan køre imellem. Der er lagt flis mod ukrudt på gangene og det fungerer godt. Er vinteren mild, er det altså bare med at komme i gang for handy-folket.
Gør jorden klar i dine højbede
Når du har bygget dine højbede, er det vigtigt at tænke over jorden, som grøntsagerne skal vokse i. Vi har en meget fed lerjord, som løsnes med en greb inde i bunden af højbedet. Herefter kommer der flere læs bakkegrus i bunden med omsat hestemøg. Herefter kompost og muldjord blandet i 1 til 1. Øverst et fint drys dolomit kalk til jorden, og til sidst tang hentet ved stranden. |
Vi henter tang ved stranden i poser og tager det med hjem, hvor det skylles og lægges ud om efteråret sammen med kompost. Tang er mineralrig med op til 60 forskellige mineraler i sig. Tangpulver kan også købes i helsekostforretninger til jordforbedring. Har du blade og andet organisk affald er det rigtig godt at ligge som dække øverst til om foråret. Efteråret er perfekt til at forberede jorden, så den står og bliver bedre og klar til foråret. Tang kan såmænd også købes som kosttilskud, så du får de mange mineraler i en let optagelig form.
Udplantning i højbede Når dine planter er store nok, skal de ud i bedene i de anbefalede afstande. Man kan købe sig til udplantningsklare planter, hvis man ikke selv er kommet i gang i tide. De lette afgrøder klarer sig dog fint fra frø direkte i jorden i højbedet – f.eks. grønkål, som jeg altid starter i jorden som frø. De kræver kun at blive vandet, når der er behov for det. Endnu en fordel ved fiberdugen er, at man kan vande ude fra, og vandet spreder sig igennem. |
Plus Pipe modulsystem er måske løsningen for dig, der har mod på højbede og grøntsagsdyrkning, men ikke på tømmerarbejdet. I min lokale XL tømmerhandel i Hedensted så jeg Pipe modulsystemer, fremstillet i varme-galvaniseret metalrør. Der er endestykker med rund gummiprop, hvortil der kan fås bøsningsforlængere, så man selv bestemmer højden. Der er også midter-moduler, hvis man ønsker et længere parti. Alt i alt et flot og nemt design til at bygge sit eget system op. Systemet sammensættes med brædder og boltes sammen med ovenstående moduler.