Mad

Den mest delikate havregrød er også sundere

Sorthavregryn fra Engdigegaard på Falster er en af årets store salgssucceser i Helsam-butikker. De fleste synes, de giver en bedre havregrød, og alle må bøje sig for, at sorthavre bare er super sund.

20. december 2022

Sorthavregryn fra Engdigegaard på Falster er en af årets store salgssucceser i Helsam-butikker. De fleste synes, de giver en bedre havregrød, og alle må bøje sig for, at sorthavre bare er super sund.

Havregryn er en del af et veldækket morgenbord, uanset om du foretrækker dem med mælk på eller kogt som grød. Den glutenfrie kornsort er anerkendt som en sund og fornuftig fødevare – og har været det i årtier.

I landbruget har man primært avlet almindelig havre eller gul havre, men den lidt ældre sort sorthavre har gjort en stærk entre på markedet i de seneste par år. Sorthavre dyrkes i Danmark næsten udelukkende på Engdigegaard på Falster, men det kan købes i det meste af landet.

Engdigegaard startede med at komme på hylderne i det storkøbenhavnske supermarked Irma, men i 2022 tog Helsam det nye produkt ind i sit sortiment, og det er blevet en rigtig populær vare i helsekostbutikkerne. Så populær, at Helsam på sin årlige producentmesse kårede Engdigegaards sorthavregryn som Årets Produkt.

Bedre smag og gode fibre

Måske har du tidligere læst om sorthavre her på naturli.dk. Hvis du ikke har, må vi hellere starte med at slå fast, at farven på dette specialprodukt meget ligner de havregryn, du allerede kender. Navnet kommer af den hårde ydre skal, som ikke er spiselig.

Selve kernen er til gengæld i højeste grad spiselig. En af de store fordele ved sorthavre er, at kernen har en anderledes fiberstruktur, som gør den meget nem at koge. Selvom sorthavre kun er grovvalset, koger det meget hurtigere til grød end almindelig havre, og det får endda en blødere struktur, end vi er vant til.

Et højt indhold af protein og sunde fedtstoffer betyder, at de fleste simpelthen synes, sorthavregrød smager bedre.

De blødere kostfibre i sorthavre har samme sunde effekt på din fordøjelse som andre kostfibre.

Regulerer dit kolesterol

Fibre, sunde fedtsyrer og mættende protein er ikke de eneste grunde til, at sorthavre er en sund fødevare.

Sorthavre adskiller sig fra almindelige havresorter ved at have et markant højere indhold af betaglukaner. Det har længe været kendt, at havre indeholder betaglukaner, som har en kolesterolsænkende effekt. I almindelig havre er andelen så beskeden, at man skal spise rigtig meget for at kunne mærke en effekt. Men i sorthavre er der faktisk så mange beta-glukaner, at det har en positiv effekt på din kolesterolbalance, når du bare spiser en daglig portion på 75 g.

– Da vi besluttede os for at dyrke sorthavre, var det i høj grad på grund af det høje indhold af beta-glukaner. Vores ønske var at producere et ekstra sundt alternativ til almindelige havregryn, og vi kunne ikke vide, at smagen ville blive noget at det, forbrugerne lægger allermest vægt på, fortæller Karsten Lund Rasmussen, der ejer og driver Engdigegaard.

– Vi har nogle gange haft svært ved at følge med efterspørgslen i enkelte Helsam-butikker. Vi hører meget positive historier om kunder, der f.eks. siger ”hvis der kun er 4 æsker tilbage på lager, så køber jeg dem alle sammen med det samme”, siger Karsten Lund med et smil.

Bruges til mange formål

Succesen i helsekostbutikkerne har nu fået Engdigegaard til at højne ambitionerne.

Der er udviklet nye produkter som supplement til de populære sorthavregryn. Der er sorthavre mel, sorthavreklid og afskallede sorthavrekerner, som i løbet af 2023 kommer ud på hylderne i Helsam-butikkerne.

Engdigegaard har også lavet opskrifter, som er målrettet de nye produkter. Se evt. mere på Engdigegaards website, facebook eller Instagram.

Forrige artikelLangtidsholdbar lindring af gigtsmerter

Næste artikelBrug næsen, når du trækker vejret