Hvad er bedst at stege i? Oliven- eller rapsolie?

24. juni 2020

En læser vil vide, hvad det er bedst at stege i. Er det raps- eller olivenolie?

Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal stege min mad i? Kan jeg stege det i jomfruolivenolie eller er rapsolie bedre? Jeg har læst meget forskelligt om det, så jeg vil gerne vide, hvad der er bedst. Jeg bruger også gerne smør.

Venlig hilsen

Kirsten Juel Grand

 

Svar:

Det er bestemt ikke let at finde ud af, hvad der er bedst at stege i. I 2016 lavede DTU et forsøg, hvor de gennemgik en masse forskellige undersøgelser omhandlende olie og opvarmning. Derudover testede de flere forskellige olier bl.a. oliven- og rapsolie og konkluderede, at begge olier var fine at stege i. Men det kan alligevel være vanskeligt at give et entydigt svar, fordi resultaterne også afhænger af, hvilken kvalitet olien har haft inden forsøget, og om olien er blevet brugt til at stege mad i eller udelukkende er varmet op. Desuden konkluderer DTU, at der skal ses nærmere på, hvilke sundhedsmæssige indvirkninger oxidationsprodukterne har, når vi indtager dem, og ikke bare i hvilket omfang varmen påvirker olierne under stegning.

Læs også: Fiskeolie: fantastiske dråber mod inflammation

Forsøget fra DTU viste, at den stegetid, vi normalt bruger i vores private husholdninger, er forholdsvis kort, og derfor ikke nødvendigvis giver problemer. Dog vil jeg sige, at det altid handler om at stege ved lave temperaturer, så det ikke ryger fra panden og der dannes brankestoffer.

Rapsolie indeholder mere omega 3 og 6 end olivenolie gør. Omega 3

og 6 er flerumættede fedtsyrer, der er følsomme over for ilt, varme og lys. Olivenolie har et højere indhold af omega 9, der er en enkeltumættet fedtsyre, der dog også er følsom men i lidt mindre grad. Ud fra den betragtning kan man vurdere, hvilken olie man helst vil stege i.

Læs også: Sædkvalitet kan forbedres

En anden vinkel på det er, at vi ofte kan undlade fedtstof, når vi steger. F.eks. afgiver mange grøntsager væske, når de opvarmes (løg, champignon, peberfrugt mm.), hvilket overflødiggør fedtstof. Man kan også tilsætte lidt vand, god eddike eller citronsaft for at give lidt væde til stegningen. Det kan ikke lade sig gøre med alt, hvad vi steger, men jeg er selv blevet overrasket over, hvor godt det fungerer med mange fødevarer.

 

Mange hilsner fra

 

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut