Nyheder

Medicin testes på mænd – ikke kvinder

11. januar 2011

Der registreres flere bivirkninger af medicin på kvinder – alligevel er medicin ofte kun testet på mænd.

Nyere amerikansk forskning peger på, at det giver en trussel mod kvinders helbred, at mange lægemidler fortrinsvis testes på mandlige forsøgspersoner. Ifølge Kristeligt Dagblad mener danske eksperter, at vi også har problemet herhjemme.

– Det er en kendt sag, at der generelt registreres flere bivirkninger på kvinder, og nogle af disse kan skyldes biologiske forskelle. I og med at der indgår færre kvinder i forsøg med medicin, der henvender sig til begge køn, ved man mindre om, hvordan de reagerer på medicinen, siger overlæge Doris I. Stenver fra Lægemiddelstyrelsens afdeling for forbrugersikkerhed.

Hun peger på, at når man således ikke skelner mellem standarddoser af medicinen til mænd og kvinder, er standarden lagt på grundlag af mænd. Men i Lægemiddelstyrelsen er to tredjedele af de medicinske bivirkninger, der registreres, opstået hos kvinder.

Kvinder tester ikke generel medicin

Kvinder er enten meget dårligt repræsenteret eller slet ikke tilstede i undersøgelserne, der ligger bag ny medicin. Det viser en artikel i The Journal of the American Medical Association. Blandt forsøgspersoner – både herhjemme og i USA – finder man dog ligeså mange kvinder som mænd. For USA’s vedkommende skyldes det, at mange af de kvindelige forsøgspersoner deltager i test og forsøg i forbindelse med kvindesygdomme.

Lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning og speciallæge i psykiatri Birgit Petersson fra Københavns Universitet mener, at samme billede gør sig gældende herhjemme. Og at vi ignorerer problematikken.

– Man vil helst ikke tænke på det med kvinder i medicinforskningen. Indtil for nylig har jeg hørt fornuftige folk sige, at det er lige meget med køn, siger hun.

Graviditet i vejen for tests med medicin

Det er kvinders særstatus som bærere af de kommende generationer, der efter sigende står i vejen for at bruge kvinder som forsøgspersoner.

– Man bruger en masse undskyldninger med, at kvinder kan være gravide, og at det er besværligt med deres cyklus. Men i dag ved kvinder godt, hvornår de er gravide, og det kan sagtens lade sig gøre at ramme det rigtige tidspunkt i cyklus; siger Birgit Petersson, som mener, at mænd bliver brugt, fordi det er det letteste.

Flere kvinder – mere besværlige tests

Hendes udtalelser bekræftes af Kim Brøsen, der er overlæge og professor i klinisk farmakologi ved Syddansk Universitet. Han mener, at kvinder udelades på grund af risikoen for graviditet. Men han mener, at vi burde være mere konsekvente i at teste medicins virkning på både mænd og kvinder.

– Man kunne rekommandere en bestemt dosis til hvert køn. Men det er ikke god markedsføring for medicinalfirmaerne, og det kan også virke for kompliceret for både læger og patienter, siger han.

Medicinalvirksomheden GlaxoSmithKline bruger både frygten for kvinders helbred, men også besværligheden og økonomien i, at der skal testes på lige dele mænd og kvinder, som forklaring.

– Vi kræver ikke internt, at man i vores forsøg bruger lige så mange mænd som kvinder. Det ville simpelthen betyde, at man skulle rekruttere flere forsøgspersoner, tage andre hensyn, lave større og dermed også dyrere forsøg. Og i sidste ende står der altså forbrugere, der gerne vil have ny og ikke for dyr medicin på markedet, siger medicinsk direktør Ebbe Englev.

Kilde: Kristeligt Dagblad

(Oprettet den 11. januar 2011)

Forrige artikelSvært ved at slippe de dårlige vaner?

Næste artikelDerfor skal du tygge din mad!