Nyheder

Ryd op i dit liv

8. august 2016

Det er altid dejligt med nye ting – men ofte har vi ikke brug for dem, og de ender med at fylde i hjemmet. Downsizing er en livsstil, der handler om at smide alt det ud, du ikke har brug for og give mere plads til overskud i hverdagen.

Vi fylder vores hjem med designermøbler og bunkevis af tøj, fordi det lige var på tilbud. Samtidig bor vi færre mennesker på mere plads. De nyeste tal fra Danmarks statistik viser, at kvadratmeterantallet er steget fra 43 til 52 per person i en husstand siden 1980.

Den materialisme forsøger fænomenet downsizing at gøre op med. Fænomenet er især udbredt i storbyer i USA. Downsizing handler om at skille sig af med størstedelen af sine ejendele, så man kun ejer det mest nødvendige. Derfor vælger mange også at flytte i en mindre bolig – på den måde bliver man også tvunget til at trimme ud i tingene.

Udfordringer som 100 Things Challenge, hvor ejendelene skæres ned til 100 ting, eller et projekt, hvor det kun er tilladt med 33 stykker tøj i klædeskabet, hjælper med dette. Det handler om at tage nogle bevidste valg om, hvad der betyder mest for en, og hvad man gerne vil bruge sine penge på. På sigt kan man spare tid og penge, fordi man ikke bruger det på nye ubrugelige ting.

Skal arbejde mindre

Mange, der downsizer deres liv, oplever, at de får mere energi og lærer at fokusere på det vigtige i deres hverdag. Det viser en stor australsk undersøgelse fra 2012 lavet af University of Melbourne. For de fleste af deltagerne i undersøgelsen, var det vigtige, hvad de ejer, og ikke hvor meget de ejer. Halvdelen fik råd til at arbejde færre timer om ugen, og 87 pct. følte sig mere lykkelige og oplevede, at de fik et mere enkelt liv.

Men når man skal bo på mindre plads, er det smart med løsninger, der fylder mindre. Det amerikanske byggefirma ESCAPE laver små huse på hjul, der kan sættes bag på bilen. Husene er især populære i det nordlige Californien. Det er designerhuse på 25 m2 med alt du skal bruge – køkken, toilet, bad, skabsplads og plads til seks sovepladser. Det gør det nemt at tage alt med, hvis du vil ud at rejse.

Mange tips og tricks

Du kan også købe eller bygge en Murphy Bed. Den kan skubbes op og gemmes væk i skabet, og tager på den måde ikke unødig gulvplads i døgnets vågne timer.

Der findes mange hjemmesider og blogs med tips og tricks som hjemmesiden godownsize.com. Den er drevet af parret Maria og Morten Storgaard, der havde et travlt liv med stress og alt for meget arbejde, og for fem år siden besluttede sig for at skille sig af med de ting, der fyldte i hverdagen. På hjemmesiden giver de gode råd til nye downsizere, og lægger videoer op af de mennesker, de besøger rundt omkring i verdenen, som også lever downsized.

 

__________

Start med klædeskabet

Har du selv fået smag for downsizing? Så kan du starte med dit klædeskab. Du kan kaste dig ud i tøj-udfordringen, hvor du skal smide ud, til du kun ejer 33 stykker tøj.

Du kan også starte ud i det små. Vend alle dine tøjbøjler med hanken ind mod skabet. Når du har haft et stykke tøj på, hænger du det med hanken ud af, når du skal hænge det på plads igen. Efter tre måneder kan du smide alt det tøj ud, der stadig hænger med hanken ind ad – hvis du ikke har brugt det nu, får du det aldrig brugt.

Trænger du til nyt tøj, så lav en regel for dig selv om, at du skal skille dig af med et stykke tøj, hver gang du køber nyt.

Du skal selvfølgelig ikke smide tøjet i skraldespanden. Aflever det i en genbrugsbutik, så andre kan få glæde af det i stedet.

Kilder: Godownsize.com 

 

 

Forrige artikelDit dyrebare kredsløb

Næste artikelSelen og Q10: langvarig virkning på hjertet