Skøn

Hudproblemer: Smør dig indefra

20. oktober 2013

Når huden er tør, kløende eller på anden måde ramt, har vi en tendens til at smøre os ind i alverdens vidundermidler udefra – hvor af langt fra alt virker i længden. Men det er heller ikke udenpå, du mangler smørelsen…

Når huden sprækker, klør eller slår ud har vi en tendens til at række ud af cremeflasken. Men før du pøser for flere hundrede kroner lotion ud over kroppen, er det en god idé at hælde noget indenbords. Vel at mærke ikke cremen, men i stedet gode sunde olier, der kan hjælpe din hud med at blive smurt indefra. Af alle vores organer er huden den største, men den står også sidst i køen, når de vigtige fedtstoffer skal uddeles. Vores hjerne og hjerte samt resten af vores indre organer er førstevælgere, for de er også afhængige af fedtsyrerne for at kunne fungere optimalt. Det er huden også, og så er det egentlig ganske smart, at du her med det samme kan se, at der er noget, du mangler.

Vores hud repræsenterer en stor del af vores udseende, og det er om noget afhængigt af, at vi får de næringsstoffer, som vi har behov for – ligesom huden ofte benyttes som budbringer, når vi har fået noget, vi ikke har godt af: allergisk eksem, bumser, udslæt m.m.

Havtorn – specielt hudvenlig

Mange kosmetikproducenter har fået øjnene op for havtorn – et lille orange bær, der vokser ved kyster i Europa og Asien – og det er heller ikke så fjollet endda, da det er uhyre rigt på både antioxidanter og vitaminer, som huden kan lide, samt ikke mindst sunde fedtsyrer. Det har været en velkendt medicinsk plante i århundreder, og bladene har været brugt til at give heste skinnende og glat hår lige fra oldtiden.

Men igen – i stedet for at smøre det på huden, så kan det betale sig at få hele udbyttet og indtage næringen til huden gennem munden. F.eks er Havtorn-Omega-7 + GLA et nyt kosttilskud fra Vitabalans, der er udviklet til at arbejde med hudproblemer indefra.

Havtorn har et højt indhold af palmitolsyre, omega 7, hvilket er sjældent i planter – normalt indtager vi omega 7 fra fisk og animalske fedtstoffer. Palmitolsyre er en monoumættet fedtsyre med antibakterielle egenskaber, der er rigtig god for vores slimhinder og dermed huden. Til gengæld er havtorn en ret hudfjendtlig sag, når det kommer til at plukke dem, da de vokser på buske, der meget nødigt lader nogen få fingre i bærrene uden at stikke og rive både hænder og underarme til blods.

Hudproblemernes abc

Havtorn-Omega-7 + GLA indeholder desuden kæmpenatlys, der af indianerne blev brugt mod blå mærker og hudsygdomme samt E-vitamin og zink. Kæmpenatlys er en af de få planter, der indeholder gammalinolensyre, GLA, også kendt som omega 6.

Tilsammen udgør fedtsyrerne en fantastisk kombination, når vi taler om at pleje slimhinder og hud. Atopisk dermatitis – også kendt som børneeksem og astmaeksem – er en af de hudsygdomme, som kan være svære at finde lindring og vedvarende hjælp mod, men undersøgelser viser, at lige præcis havtorn kan have en lindrende og helende effekt på huden – også ved problemer som atopisk dermatitis, solbrændt hud, skader og almindelig tør og ru hud.

E-vitamin er en stærk antioxidant, der længe har været kendt som god for huden, fordi det forebygger celleskader, der ellers kan føre til ældning af vævet. Derudover er vitaminet godt for arterier og kolesterolet.

Zink er som bekendt et vigtigt mineral, når det kommer til inflammation og betændelsestilstande. Også betændelser i huden, hvor det anvendes til behandling af acne og psoriasis. Det fremmer sårheling, hudens elasticitet og påvirker dannelsen af hudens kollagen og elastan.

At pleje sin hud indefra handler i ligeså høj grad om at pleje sin krop. Næringsstoffer, som er gode for huden, har således også positiv indflydelse på resten af dine organer og dit velvære – og så kan man da med sikkerhed sige, at skønheden kommer indefra…


Kilder:

(Yang ym.  Effects of dietary supplementation with sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) seed and pulp oil on atopic dermatitis. J Nutr Biochem 1999;10(11):622-630)

(Yoon ym.The therapeutic effect of evening primrose oil in atopic dermatitis patients with dry scaly skin lesions in associated with the normalization of serum gamma-interferon levels. Skin Pharmacol Appl Skin Physiol.2002;15(1):20-25.)

(Xing ym. Effects of sea buckthorn (hippophae rhamnoides L.) seed and pulp oils on experimental models of gastric ulcer in rats. Fitoterapia 2002;73(7-8):644-650)

 

 

Effekt på appetit

Københavns Universitet er i gang med at teste, om havtorn kan hjælpe overvægtige med at kontrollere appetitten. Forskning har tidligere antydet, at havtorn kan være med til at sænke risikoen for f.eks. diabetes, hjertekarsygdomme og kræft.

Men der er også studier, der viser, at havtorn i et måltid kan sænke nedbrydningen af kulhydrater og dermed have en gavnlig effekt på blodsukkeret.


 

 

Pleje af slimhinder

Fedtsyrernes effekt på slimhinderne gør dem også til et godt tilskud, hvis du ønsker at lindre og hele mavesår samt sår i tarmen.

 

 

Forrige artikelGlutenfri gulerodstærte med bønnebund

Næste artikelUndgå panik: Send giften ud af kroppen