Nyheder

Vi bliver fede af hyggen

5. juli 2010

Hver femte af os kaster os over mad og slik uden at være sultne på næsten daglig basis – og det sætter sine spor.

Vi er stressede, og vi keder os – så der skal hygges, slappes af og belønnes – og det gør vi bedst med mad og slik. Tal fra FDB Analyse, som er lavet for Politiken, afslører, at stress, kedsomhed og deraf hygge, afslapning og belønning er hovedårsagerne til et ekstra madindtag.

Når vi således putter en masse i munden, som vi egentlig ikke har behov for, så stiger vi naturligt nok i vægt – og ifølge Sundhedsstyrelsen er de ekstra mundfulde en væsentlig årsag til danskernes kollektive vægtstigning.

Antallet af fede bliver større

På godt og vel 20 år er antallet af overvægtige danskere steget med 75 pct. Det betyder, at hele 1,3 millioner danskere vejer mere, end de burde.

– Det, at man spiser, selv om man ikke er sulten, er væsentligt for udviklingen af overvægt. Derfor medtænker vi det aspekt, når vi oplyser om overvægt og vægttab, siger specialkonsulent Tatjana Hejgaard fra Sundhedsstyrelsen til Politiken.

Sundhedsstyrelsen er i den forbindelse i gang med at lave ny information, der skal få danskerne i gang med vægttab – og gerne droppe den automatpilot, som styrer indtaget af kalorier.

– Når der står en skål slik, rækker de ud efter det, og når kollegaerne henter kage, går de med. Det gælder om at slå den automatpilot fra, siger Tatjana Hejgaard.

Vi skal simpelthen blive bedre til at mærke efter, om vi nu også er sultne.

For mange fede fristelser

Når vi spiser uden at være sultne, hænger det i følge kostvaneforsker Sisse Fagt fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet også sammen med, at vi bliver fristet. Næsten overalt, hvor vi færdes, er der slik og mad, der råber på vores opmærksomhed.

– Det er nemt at blive fristet, for vi møder slik og usund mad alle steder i vores hverdag. Inden for de seneste 20 år er der blevet mere mad og slik tilgængeligt, siger hun.

Kilde: Ritzau (Oprettet den 5. Juli 2010)

Forrige artikelNår træthed er et symptom

Næste artikelHold en optimal form