Nyheder

Virustid: undgå smitte

28. september 2010

Små børn har i gennemsnit seks til otte forkølelser om året, mens voksne får fire. Så hvis du har børn omkring er risikoen for smitte større – vi har fundet fem gode råd mod smitte.

Hosten breder sig, kold lungebetændelse og influenza truer i horisonten. Efteråret er infektionernes tid, så vi har fundet gode råd, du kan bruge mod smitte:

1. Den vigtige håndhygiejne mod smitte

Det allervigtigste du kan gøre for at undgå smitte, er at sørge for at holde dine hænder rene. Vask dem før et måltid, efter toiletbesøg og når du har været ude på offentlige steder.

2. Ud i den friske luft

Børn, som opholder sig meget udendørs, er mere raske. Og hvorfor skulle det ikke også gælde voksne. Så sørg for at sende godt med tøj med børnene i skole og institution og få selv noget frisk luft på daglig basis.

3. Hold afstand fra smitte

Tidligere troede man, som navnet forkølelse også antyder, at det var noget, der opstod, efter at man havde været kold. Men du skal være smittet med et forkølelsesvirus for at blive forkølet. Årsagen til at flere bliver syge i den kolde tid er, at folk opholder sig tættere på hinanden – og derfor udsat for smitte.

Virus af forkølelse og influenza De mest almindelige årsager til sygdomme i efteråret er infektioner i de øvre luftveje som forkølelse og influenza. Disse vira smitter hovedsageligt via hænderne, ved direkte kontakt og gennem luften – alle steder, hvor vi opholder os samen med andre mennesker. Du kan smitte andre med forkølelse allerede et par dage før, du får symptomer.

4. Hold hænderne med smitte fra ansigtet

Selv med en god håndhygiejne, kan du ikke undgå at få smitte på hænderne, når du bevæger dig i det offentlige rum. Derfor bør du undgå at smitte dig selv ved at holde hænderne væk fra øjne, næse og mund, før du har vasket dem.

5. Desinfektionsmidler mod smitte

Du kan medbringe en flaske med hånddesinfektionsmiddel og bruge den, når du ikke har mulighed for at vaske hænder. Mange dørhåndtag kan smitte – et virus kan overleve i timer herpå – så desinfektionsmidler kan forhindre, at du bliver smittet.

Omgangssyge Den mest almindelige smitte foregår fra person til person, men mad og vand kan også indeholde smitte.
Ved omgangssyge er du mest smittefarlig, mens du kaster op eller har diarre. Men du kan også smitte andre i en kort periode op til symptomstart og et par dage efter.
Omgangssyge skyldes ofte norovirus, den mest almindelige årsag til ikke-bakteriel omgangssyge i verden. Det er ekstremt smittefarligt, da det er meget modstandsdygtigt overfor rengøring – både ved hjælp af klor, alkohol, opvarmning.

Kilde: Dinside.no (Oprettet den 28. september 2010)

Forrige artikelLæs sundhed ind i børnene

Næste artikelFeng Shui – hvorfor og hvordan