Kost

Tænder

Kost i forskellige sammenhæng

Dette indhold er sponsoreret

Der er mange forhold man kan vælge eller skal spise ud fra. Der er specielle madvarer, man helst bør undgå, for at få en god og sund diæt. Man bør undgå saltholdig fastfood og alt for mange søde sager. Man kan også spise efter at være mere klimavenlig. Her bør man undgå for meget rødt eller mørkt kød, og derimod spise flere grøntsager såsom kartofler. Man bør også så vidt muligt undgå ris, da de også udleder meget CO2 til atmosfæren.

Har man været uheldig, og komme i problemer i forhold til tænderne, kan man få lavet indgreb eller operationer der gør, at man bliver nødt til at spise flydende kost i en periode. Denne periode er bestemt af tandlægen, blandt andet i forhold til, hvor kompliceret og omfattende behandlingen har været. Det er dog ikke sundt at spise flydende kost i for lang tid ad gange, hvis man gør det af egen fri vilje, da det kan være svært at få nok næring herigennem.

Mere klimavenlig mad

Der er nogle fødevarer, som er mere klimavenlige end andre. Når man laver mad hver dag, kan man med nogle ændringer gøre en stor forskel for klimaet. Hvis man spiser efter madpyramiden, gavner man allerede klimaet en del, da den anbefaler en større mængde grøntsager og ikke særlig meget kød. For at gøre noget drastisk for klimaet i forhold til mad, bør man generelt ikke spise særlig meget mørkt kød, såsom okse- og lammekød. Det er her bedre at spise lyst kød som fisk og kylling, fordi det belaster klimaet mindre end mørkt kød. Man bør kun spise de grøntsager, der er fra friland og er i sæson. Generelt bør man også undgå madspild, ved ikke at lave mere mad, end det man har brug for. Når man har brug for vand, er det også mest miljøvenligt at tage vandet fra vandhanen end at gå ned og købe vand på flaske. Det er det, fordi der skal produceres plastflasker til opbevaring af vandet, hvilket skader klimaet på grund af CO2 udledning.

En sund diæt

En sund diæt vil ifølge de officielle kostråd være grøntsager, fiberholdige fødevarer, frugt og magre mælkeprodukter. Dette er også generelt madvarer, som forebygger flere former for kræft. Det anbefales, at man spiser en varieret kost. Alt for meget fastfood som pommes frites og cheeseburgere, er dårligt for kroppen, hvis det indtages for tit i for store mængder. Det kan øge ens vægt og fedtprocent, som kan føre til diabetes, ledsmerter og hjerte-kar sygdomme. Det høje saltindhold i fastfood kan også i værste tilfælde føre til højt blodtryk. Det er godt at spise frugt og grøntsager, fordi de gør det nemmere at opretholde en sund krop og vægt. De indeholder også en masse mineraler, vitaminer og kostfibre, som også er godt for kroppen.

For at opretholde en sund krop, er det også vigtigt at være fysisk sund, altså også at være fysisk aktiv. Jo mere fysisk aktiv man er igennem livet, jo mindre er risiciene for at udvikle de førnævnte sygdomme. At være fysisk aktiv behøver ikke nødvendigvis være elite sport. Det kan blot være at cykle, løbe eller gå en tur hver dag, og blive lettere forpustet tyve minutter ad gangen to gange i ugen. På den her måde vedligeholder man kondition, muskel- og knoglestyrke.

Det kan du spise efter fjernelse af tænder

Der kan være flere grunde til at man skal have fjernet en eller flere af sine tænder. En grund kan være fjernelse af visdomstand, som der enten ikke har kunne være plads til, eller fordi den har givet andre gener. Visdomstænder er det sidste sæt tænder, som man for enten som teenager eller tidligt i tyverne. Det kan også være, at ens visdomstænder kun delvist frembryder. Det giver tilladelse til mange bakterier omkring tanden, hvilket senere kan forårsage betændelse, hvilket kan føre til hævelse og dybe smerter. Visdomstænder, som kun er delvist frembrudte har også større risiko for huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

24 timer efter operation bør man kun indtage flydende kost, indtil bedøvelsen er helt væk. Efter det, skal man spise blødere og flydende kost i et par dage, og efter det, kan man selv bedømme, hvornår man er klar til fast og hård føde. Man bør dog undgå alkohol, hvis man tager smertestillende medicin til smerterne.

Akutte tandproblemer

Der kan også ske mere akutte situationer, hvor man har brug for en tandlæge med det samme. Man kan finde en akut tandlæge københavn, hvor man hurtigt kan få en tandlægetid, hvis uheldet er ude. Akutte tandproblemer kan være, hvis en tand er knækket eller slået helt ud af munden. Efter man har fået lavet sine tænder, vil man efterfølgende få at vide, om man kun må indtage flydende føde i en periode, og hvor lang tid der går, før man må spise fast føde igen. Begynder man at spise fast føde for tidligt kan det gå ind og genere eller ødelægge det, som er blevet lavet. Dette vil så resultere i, at man skal have det lavet igen.