Liv

Jeanette Ottesen Gray: Balancerer med pizzaen

16. december 2012

Sundhed er en del af svømmeren Jeanette Ottesen Grays hverdag og karriere. Men sundhed er også en balance mellem hård træning og restituering – en balance, som blev udfordret under Vild med dans.

Med fire timers svømning og fire timers dans om dagen er middagsluren nødvendig. Men en aftale er en aftale, og denne dag må luren udskydes for en snak med Naturli. Magasinet må altså for en gangs skyld stå i vejen for sundheden, mens den smilende svømmepige får leveret en bunke svar med turbo på.

– Ja, jeg har ikke rigtigt tid til noget. Jeg kører med 180 kilometer i timen for tiden.

Efter en olympiade i London, der desværre ikke bød på metal til den hårdtarbejdende svømmepige, sprang hun ud i en omgang Vild med dans på TV2 i efteråret. I stedet for en velfortjent pause efter et par hårde sæsoner op mod OL, blev sensommeren altså fyldt op af strakte ankler, smukke kjoler og højt hår.

– Svømning er mere konditionstræning, end dans er. Jeg synes ikke, at dansen får pulsen så højt op, og man sveder ikke så meget. Jeg bliver ikke forpustet af dansen, som jeg gør ved svømning. Til gengæld skal man tænke meget mere over, hvordan man tager sig ud i dansen, om kroppen er i den rette positur, hvor man groft sagt bare har hovedet under vand i svømning, siger Jeanette Ottesen om sine erfaringer med at træde op fra bassinet og ind på dansegulvet.

Prinsesse med konkurrencegen

Kampen med dansen har da også været lidt af en udfordring, indrømmer svømmepigen, som godt kan se, at nogle af deltagerne har lettere ved at falde ind i rytmen end en konkurrencesvømmer.

– Jeg tror, at det falder lidt lettere for de deltagere, der er sangere eller skuespillere til daglig. Til gengæld har vi sportsudøvere en kampgejst, som de måske savner. Jeg giver ikke op, og det kan jeg bruge i konkurrencen. Det er okay, at det gør ondt eller er hårdt ind imellem. Jeg snakkede en dag med Saseline om det, som godt kunne mærke, at hun savnede lidt af det konkurrencegen, som vi sportsudøvere har. Det med at vi bare vil vinde.

Selvom udseendet er en anden stor forskel på svømningen og dansen, har det ikke været en del, der har voldt Jeanette de store bekymringer. Måske fordi hun ikke spekulerer så meget over den del.

– Jeg har faktisk følt mig ekstremt godt tilpas. Vi får jo disse smukke kjoler på, og de kan sminke en, så man ser helt fortryllet ud. Så jeg har bare følt mig som en prinsesse. Jeg ved da godt, at jeg ikke er et lille nips – jeg er en stor pige med store muskler, men jeg har ikke gået og spekuleret over, hvordan det ser ud.

Der skal kalorier til

Et andet område, som Jeanette er en del mere bevidst om, er sundhed. For der skal noget til at drive en motor, der skal stille op i OL og verdensmesterskaber i svømning.

– Det betyder alt for mig at leve sundt, det er en del af min hverdag og min karriere. Jeg skal have de rigtige mængder mad – proteiner og kulhydrater – og faktisk skal jeg spise meget for at levere de resultater, der skal til.

Derfor føler hun heller ikke noget behov for at være fanatisk, for modsat andre, der ikke er elitesportsudøvere, forbrænder Jeanette Ottesen store mængder mad, hvilket i princippet gør, at den enkelte portion har mindre indflydelse.

– Jeg skal jo sørge for at få nok. Så hvis jeg har brug for pizza, så spiser jeg en pizza. Jeg forbrænder jo det hele med det samme. Jeg tror på, at det er sindsygt vigtigt, hvad vi spiser, men hvor det betyder meget, når andre spiser mange kalorier, så skal jeg jo indtage mange kalorier.

Da hun var teenager, havde hun i en periode en diætist tilknyttet, mens hun selv håndterer sin kost nu. Nogle af rådene har hun taget til sig, men hun laver i dag sit helt eget program.

– Jeg tror da, at alle teenagere kunne have godt af at få en diætist tilknyttet. En, der kunne hjælpe dem med at få styr på, hvad der er godt for dem, og hvad kosten egentlig betyder for os. Generelt er jeg f.eks. enig i, at vi skal holde os fra junkfood, men når jeg kan mærke, at pizza er god restitutionsmad for mig, så tillader jeg mig at spise en pizza.

Foretrækker at være stressfri

I det hele taget lytter Jeanette meget til kroppen. Hun kan mærke, hvad der fungerer for den og føler sig frem i forhold til dens signaler.

Selvom der er stor fokus på den fysiske del for en sportudøver i Jeanettes klasse, så fylder sindets sundhed også meget for hende. Stress er et fy-ord. Så hun sørger for at have det godt sammen med sin mand, se sine forældre hver tirsdag aften og holde kontakt med dem, hun holder af.

– Jeg er meget udfordret for tiden. Og jeg gør alt, hvad jeg kan for at trække vejret helt ned i maven, men jeg er tæt på at blive stresset. Derfor er det også meget vigtigt med min middagslur hver dag, siger Jeanette.

Når medievirakken og dansen er overstået, skal hun tilbage fuldtids i svømmebassinet. Så står den på 7-8 timers svømning om dagen, mod de fire timers dans og fire timers svømning.

 

Reklame for Juhldal
Som sponsor for Jeanette Ottesen Gray har Juhldal lavet en reklamekampagne med den kønne svømmer. Og selvom skønhedsprodukter ikke er det, man umiddelbart forbinder med svømmesporten, så er det et godt match for Jeanette:

– Jeg bruger selv Face & Body Oil fra Juhldal – faktisk kan jeg ikke leve uden den! Når man tilbringer 30 timer i klorvand om ugen, så får man ofte tør hud og tørre områder. Den er også god ved f.eks. sår, som klorvandet forhindrer helingen af. Mine hårspidser, som heller ikke har godt af klorvandet, nyder den også.

 

 

Vild med dans

Sammen med Marc Christensen dansede Jeanette Ottesen Gray sig ind i de danske stuer og til en flot femteplads i dette års udgave af TV2-programmet Vild med dans.

Ovenpå OL var danseprogrammet en kærkommen lejlighed for at koncentrere sig om andet end svømning for Jeanette, og selvom hun ikke vandt, var mange imponeret over svømmerens bestræbelser på dansegulvet.

 

 

 

Om Jeanette Ottesen Gray

Jeanette begyndte at svømme seriøst som 12-årig, og allerede som 16-årig deltog Jeanette Ottesen Gray ved sit første OL. Det var i 2004 i Athen.

Siden har hun både været med til OL i Beijing og London.

I 2011 blev hun verdensmester på 100 meter fri til VM i Shanghai – en titel hun dog måtte dele med hviderusseren Aleksandra Herasimenia, fordi de havde svømmet lige hurtigt i finalen.

Samme år blev hun kåret som årets svømmer i Danmark. Hun fik også titlen som Årets Sportsnavn 2011.

Hun er 24 år og gift med Bobby William Gray, der er tidligere svømmer.

Forrige artikelFlanksteak i rød karry med ris-kokos pilaf

Næste artikelFem søvnmønstre, der giver problemer