Derfor bliver vi demente

Af: Kristine Buske Nielsen / Foto: Colourbox

Demens er en sygdom, vi i mange år har følt os magtesløse overfor. Men nu viser en ny undersøgelse, at flere faktorer kan reducere risikoen for demens.

I takt med vi bliver ældre, bliver flere og flere demente i dag. Det er en udvikling, der ikke stopper lige foreløbig, og derfor berører den forfærdelige sygdom rigtig mange mennesker. Nu har forskere gennemført et stort studie, der giver forklaringer på, hvorfor man bliver dement.

 

Hjertekarsygdomme og uddannelse spiller ind

Amerikanske forskere har lavet et studie, der har undersøgt nye tilfælde af demens hos 5.000 forsøgspersoner i mere end 30 år. Her fandt de tre årsager til, at mennesker udvikler demens. Flere internationale studier har givet lignende resultater, men det er første gang, der er lavet en så grundig undersøgelse, der viser, at risikoen for at udvikle demens kan reduceres.

Den reducerede risiko for demens blev observeret blandt personer, der mindst havde fuldført en uddannelse svarende til gymnasiet. Derfor mener forskerne, at uddannelsesniveauet kan spille en rolle. Der er stadig usikkerhed om hvordan, men de fleste demensforskere har en hypotese om, at uddannelse øger hjernens reservekapacitet, hvilket mindsker risikoen for demens.

En anden faktorer, der påvirker forekomsten af demens, er hjertekarsygdomme. Sygdommene indsnævrer blodårene, og det fører til dårlig blodcirkulation i hjernen, som kan udløse demens. Den sidste årsag kunne forskerne ikke identificere, men her spiller en eller flere faktorer ind.

 

Overvægt er en stor synder

De sidste år har der været et fald i antallet af ældre, der bliver ramt af hjertekarsygdomme i flere lande i Vesten samt en stigning i de ældres uddannelsesniveau, og det er positivt for udviklingen af demens. Desværre er antallet af overvægtige og tilfælde af type 2 diabetes steget, og det er også faktorer, der øger risikoen for demens.

Nye studier viser nemlig, at særligt overvægt midt i livet øger risikoen for at blive ramt af demens i alderdommen. Det kan betyde en vækst i antallet af demente i lande med en lav indkomst. I disse lande ses også en stigning i antallet af overvægtige og kombineret med, at de lever længere og lavt uddannede, har folk i disse lande en særligt øget risiko for at blive demente.

 

Fakta:

 • Mere end 80.000 mennesker lider af demens, hvoraf omkring 50.000 af dem menes at have Alzheimers.
 • Alzheimers er en sygdom, der resulterer i demens. Der er flere forskellige sygdomme, der kan give demenssymptomer.
 • Mindst 1.500 demente er under 65 år.

 

Kilder: Videnskab.dk

4 kommentarer

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg har skrevet dette et andet sted i Naturli, men jeg synes at det er så vigtigt, at jeg også sætter det ind her.

  Udviklingen af Alzheimer har meget at gøre med en dårlig søvnfunktion.
  Lad mig give disse 2 links:

  http://forskning.no/medisin-hjernen-alzheimer-sovn/2014/12/hjernevask-mens-du-sover
  http://www.videnscenterfordemens.dk/forskning/forskningsnyheder/2014/01/en-god-nats-soevn-klarer-hjernen/

  Disse 2 link viser, at hvis du har en dårlig søvnfunktion, er du i fare for at komme til at udvikle Alzheimer demens.
  For os almindelige mennesker er det jo ligegyldigt, om der ikke er en fuldstændig sammenhæng, det vigtige er, at hvis du som ældre sover dårligt, da har du en stor risiko for at du bliver dement.

  Prøv også at GOOGLE:
  Dårlig søvn Alzheimer
  Schlechte schlafen Alzheimer
  Bad sleep Alzheimer
  Mauvais sommeil Alzheimer
  m.m.
  så kommer der masser om emnet.

  Dette viser, at for at forebygge demens er det afgørende, at du holder din evne til at sove effektivt vedlige.
  Men går du f.eks. ind på Alzheimerforeningens hjemmeside, er der overhovedet ikke nævnt noget om søvn eller om dårlig søvn, og den risiko det giver for at der udvikles Alzheimer.

  Jeg kunne lave lange formuleringer om dette emne, men vil undlade det, men helt konkret:

  Vil jeg kraftigt anbefale folk der har Alzheimer, at tage til de varme lande og bade i HAVVAND og få SOL på kroppen ” hele dagen”. Så vil i sikkert opdage at I SOVER SOM EN DRØM, og når I gør det vil jeres Alzheimer mildnes og måske begynde at aftage. I kan gøre det samme herhjemme i Danmark om sommeren.

 • Knud Krogh siger:

  tak for god info

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg vil også anbefale at tage 500 mg C vitamin dagligt. Måske mere hvis du er på vej til Alzheimer.
  Personlig kan jeg tydelig mærke at alle disse bortgemte navne, begreber m.m. let kommer frem igen.
  Se: http://www.helse.dk/helsedebatten/c-vitamin-til-hjernen/

 • Henning Rolapp siger:

  Man kan sagtens tage langt større doser C-vitamin.
  Mennesker aber og marsvin kan ikke selv danne deres C-vitamin. Hvorimod grise og de fleste andre dyr danner selv deres eget C-vitamin. Grise danner I størrelsesordenen 10 gram dagligt, og mere hvis der er specielt er brug for det. Altså at griser danner 100 gange mere end det man “anbefaler” til mennesker dvs. 90 mg. Så sundhedssystemets anbefalinger er givetvis svindel og forbrydelse. Money, money, money.

  Så du kan sagtens bruge langt større doser C vitamin end lægernes “anbefalinger”.
  Og hvis du har demens, kræft, infektioner og en masse andre ting, prøv og leg gris, For grise danner glat væk 10 gram C-vitamin dagligt eller mere. Lad lige kroppen roligt vænne sig til det.
  Men lad være med at sige det til din læge. Han er ikke så meget på din side som du tror.
  Og folk som mig der siger disse ting, de bliver slået ihjel. Og på vejen dertil laver man en fandens masse konspiration med vedkommende.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *