Ved årsskiftet og i andre ”overgangsperioder” i vores liv har vi ofte en forventning til os selv om, at ”nu skal der SKE noget andet!”
Ofte kaster vi os næsten blinde over de ydre ting og begynder f.eks. at rydde op i gemmerne, tage en ny uddannelse, starte på yoga eller mindfullnes, følge særlige kostprogrammer, træne mere – ofte med bestemte mål mht. vægt, tid, kilometer osv.
Desværre falder disse fortsætter ofte til jorden efter et stykke tid. Hvorfor egentlig? For vi VIL jo gerne … Det enkle svar er: Det går for hurtigt. Sagt på en anden måde: Du har ikke gjort dit forarbejde ordentligt.
Ja, du læste rigtigt! I min praksis støder jeg af og til på mennesker, der er HELT med på at sætte sig personlige mål, finde strategier osv. Det burde være en drøm for en coach, men ofte begynder min lille røde lampe at blinke, når det sker.
Jeg oplever simpelthen, at denne forandringsiver kan fungere som overspringshandlinger. De mere ’usynlige’ forandringer, der kan skabe en varig forandring for personen, kræver enten for meget arbejde, er for svære eller smertefulde at få frem i lyset, eller personen er ganske enkelt ikke bevidst om dette mønster, som muligvis har gentaget sig gennem hele livet – i form af alt for mange skift i livet eller på jobbet, gentagne kostomlægninger, konstant nye træningsformer osv.
Enhver vedvarende forandring kræver planlægning, og enhver god planlægning forudsætter, at du ved, hvorfra du bevæger dig: Hvilke hensyn og forhindringer skal du tage i betragtning?
Kort sagt skal du gøre status, og jo mere grundig og ærlig du er, jo bedre. Det er en opgave, som det virkelig betaler sig at gøre sig umage med: du forebygger at spilde din tid på planer, som alligevel ikke holder.
Når du har gjort status, kan du begynde at ”rydde op” i de elementer, som enten ikke er aktuelle, værd at holde fast i eller har en tendens til at spænde ben for dig.
Du får her en øvelse i tre trin, hvor du først tegner en statuscirkel, derefter en tidscirkel og til sidst foretager en ’analyse’, med fokus på prioritering og forandring.
Hvordan har du det med dine vigtigste livsområder?
Hvordan bruger du din tid/energi på dine livsområder?
NB: I tidscirklen kan du også gå ud over ”fuldt felt”, hvis du f.eks. bruger mere tid/energi, end du egentlig føler, at du har til rådighed.
Hvordan forholder tilfredshed og tids-/energitildelingen sig til hinanden?
Mulighederne i analysen er mange. Og forvent ikke af dig selv, at det er gjort med en ’hurtig omgang’. Hvis du har en fortrolig, som du kan vende analysen med, kan du få uvurderlig hjælp til at gennemskue dine mønstre – vi har jo en tendens til at være blinde over for vores egne ”sorte huller”.
Det er en stor fordel at vende tilbage til cirklerne og analysen med jævne mellemrum, for at opdatere status og evt. konstatere ændringer – måske forbedringer, hvis du har ændret din energifordeling eller øvet dig i at acceptere noget, som du ikke kan ændre uden at sætte en masse andet over styr.