Nyheder

Frugt gør blodkarrene smidige

10. september 2013

Det er højsæson for æbler, og det er bare om at guffe løs. Æbler og anden frugt kan mindske risikoen for aneurismer og andre hjertekar-komplikationer, viser svensk forskning.

Kostrådene anbefaler mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Helst halvt af hver. Umiddelbart kunne man tro, at grøntsager altid vil være sundere end frugt, der jo rummer mere frugtsukker og ofte også mere vand end grøntsager. Men frugt kan gøre noget for din sundhed, som grøntsager ikke kan. Det viser ny svensk forskning.

Aneurismer kan være livstruende

En aneurisme er en udvidelse af en pulsåre, der kan forårsage, at blodkarret brister. Det er som regel åreforkalkning, der ødelægger muskulaturen i åren og øger risikoen for aneurismer. Ældre mænd – og rygere i særdeleshed – er særligt i risikogruppen for lidelsen, der kan være livsfarlig.

Men nu har svenske forskere fra Karolinske Institutet i Stockholm fundet ud af, at mindst to stykker frugt dagligt kan mindske risikoen for aneurismer betragteligt. Forskningsprojektet er netop blevet omtalt den amerikanske hjerteforenings tidsskrift, Circulation.

Antioxidanterne i frugt hjælper blodkarrene

Det er antioxidanterne i frugten, der menes at modvirke oxidativt stress, som er kendt for at fremme inflammation. Grøntsager havde ikke den samme virkning på risikoen for aneurismer som frugt, men grøntsager er stadig en ligeså vigtig ingrediens i en sund og varieret kost. Grøntsager mindsker nemlig risikoen for blandt andet diabetes, forhøjet blodtryk og flere kræftformer.

Data om helbred og kostvaner fra mere end en kvart million svenskere ligger til grund for forskningsprojektet.

Kilde: Circulation

Forrige artikelFisken sætter sig på hjernen

Næste artikelFriske æg fra egen avl?