Nyheder

Hver ottende risikerer at tabe tænderne

3. maj 2007

Ny undersøgelse viser stort antal voksne med lavt knogleniveau, som ofte er tegn på parodontose. Risikoen er. at tænderne bliver løse og måske falder af.

Hver ottende dansker er i farezonen for at få løse tænder. Deres knogleniveau er simpelthen for lavt, og det kan betyde, at de helt taber tænderne.

Det viser en undersøgelse, som tandlæge, ph.d. Golnosh Bahrami offentliggør i Tandlægebladet.

En følge af paradontoseTandlægen har undersøgt 616 tilfældigt udvalgte voksne danskere med en gennemsnitsalder på 42 år. Her havde 12 procent af de undersøgte reduceret marginalt knogleniveau, som er en følge af sygdommen paradontose.

Yderligere 12 procent befandt sig i et grænseområde, mens de sidste 76 procent havde normalt knogleniveau.

Ingen kønsdiskriminationKnogleniveauet viste sig at være aldersafhængigt, mens der ikke var nogen forskel mellem kønnene.

– Reduceret marginalt knogleniveau er normalt et tegn på parodontose.

Det er dog ikke altid sådan, at det er personer med dårlig mundhygiejne, der får parodontose. Tilsyneladende er nogle bare meget mere udsatte for denne sygdom end andre.

Hold dig langt væk fra tobakVil man beholde bisserne er én ting dog sikker: Hvis man først får konstateret parodontose, bør man holde sig langt væk fra cigaretter og tobak, da rygning forværrer sygdommen.

Det er også nødvendigt at begynde at gå regelmæssigt til tandrensning, da almindelig tandbørstning ikke er nok til at holde tænderne rene og dermed sygdommen nede.

Kilde: DR

Forrige artikelKosttilskud trækkes tilbage

Næste artikelSvag hjerneaktivitet skyld i dårlig ledelse