Nyheder

Kalcium binder fedt

27. april 2007

Der er en let slankeeffekt at hente ved at skifte fede mejeriprodukter ud med magre. Forskere vurderer, det er fordi kalcium binder fedtet, så det udskilles i urin og afføring.

Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød. Sådan lyder et af de 8 officielle kostråd. Og netop dette kostråd støttes nu op af en undersøgelse lavet af forskere på Københavns Universitet.

Magre mejeriprodukter slankerForskerne har undersøgt 11 forsøgspersoner, som henholdsvis spiser en kost præget af fedtfattige mejeri produkter og en kost med få mejeriprodukter.Forskerne fra Det Biovidenskablelige Fakultet, undersøgte afføringen på forsøgspersonerne for at udvinde fedtet. Resultaterne viser, at der udskilles 100 % mere fedt hos personerne når forsøgspersonerne spiste en kalcium-rig kost, hvorimod fedtet blev absorberet i personerne når de spiste få kalciumholdige mejeriprodukter. Forskerne regner med at udskillelsen skyldes, at kalcium binder fedtet og derved ryger med ud.Ingen lette genvejeForskning har tidligere vist at det ikke nytter at spise kalcium-berigede drikkevarer og kalciumpiller, da de ikke har den samme virkning, som hvis man drikker et glas mælk eller spiser en skål yoghurt med et naturligt kalciumindhold.

Ud over den nyerhvervede viden om fedtfattige mælke produkters evne til at binde fedt til kalcium og derved udskille fedtet, er mælkeprodukter også den vigtigste kilde til kalcium i danskernes kost, og er med til at styrke dine knogler. De magre mælkeprodukter er lige så rige på kalcium som de fede produkter. Mælk indeholder desuden også andre vigtige næringsstoffer som fx jod og B2-vitamin. Derfor anses ½ liter magre mælkeprodukter for en passende mængde såvel for børn over 1 år, som for voksne med henblik på at tilføre tilstrækkeligt kalcium.

Hvad er mager mejeriprodukter?Fødevarestyrelsen anbefaler at voksne og børn over 3 år spiser og drikker mejeriprodukter, der opfylder følgende kriterier:Mælk maks. 0,5 g fedt pr. 100 g Syrnede mælkeprodukter (fx. ylette, A38 yoghurt) maks. 1,5 g fedt pr. 100 g Ost maks. 17 g fedt pr. 100 g

I forbindelse med det nye Spis Mest Mærke, som blev lanceret den 19. april 2007, har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Forbrugerstyrelsen testet forskellige syrnede mælkeprodukter. Her kan du se hvilke produkter der kan få Spis Mest mærket og derved er det bedste valg, når du skal købe syrnede mælkeprodukter.

Kilde: Alt om kost.

Forrige artikelMadpakken er en hilsen fra mor og far

Næste artikelVi drikker 22 liter juice om året