Antallet af diabetikere i Danmark er eksploderet. Men der er håb forude: Forskere har muligvis fundet en kur mod type 2-diabetes.
Antallet af diabetikere i Danmark og resten af verden er stærkt stigende. På verdensplan mener man, at der er sket en fordobling i løbet af de sidste 30 år, og også i Danmark ser det skidt ud: Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der i 1996 var registreret 113.595 diabetikere i Danmark, mens tallet i 2009 var mere end fordoblet til 270.985. Det er den såkaldte ”gammelmandssukkersyge” eller type 2-diabetes, der er årsag til den største del af stigningen, fordi 80 pct. af de danske diabetikere lider af type 2. ”Gammelmandssukkersyge” er i øvrigt en gammel betegnelse, der er misvisende i dag. På grund af udbredt fedme rammes flere og flere unge af type 2-diabetes.
Årsagen til stigningen på verdensplan er en stigning i levealderen, fordi diabetes ofte rammer ældre mennesker. Men den eksplosive stigning i Danmark på blot 13 år kan ikke tilskrives, at danskerne bliver ældre. Det er i langt højere grad usund livsstil og fedme, der må høste ”æren” for flere danske diabetikere. Man mener tilmed, at op mod 250.000 danskere har sygdommen uden at vide det.
Type 2-diabetes er en farlig sygdom, der i yderste konsekvens er dødelig. En ubehandlet type 2-diabetes kan f.eks. føre til nedsat syn, nyresygdomme, blodpropper, åreforkalkning og dårligt hjerte. Sygdommen har hidtil været opfattet som kronisk, men der er håb på vej.
Britiske forskere lavede et forsøg med en streng diæt til 11 diabetikere. Opskriften var enkel: De 11 forsøgspersoner måtte kun indtage 600 kcal dagligt i to måneder. Til sammenligning bør et normalvægtigt, voksent menneske med stilsiddende arbejde indtage 2200-2500 kcal dagligt, så 600 kcal er bestemt ikke meget.
Men det virkede. Tre måneder efter forsøgets start – og én måned efter diætens afslutning – havde syv af de 11 deltagere ikke længere diabetes.
Blot en uge inde i forløbet var deltagernes blodsukker før morgenmaden på et ganske normalt niveau. Samtidig viste MR-scanninger, at fedtniveauet i deltagernes bugspytkirtler var vendt tilbage til et normalt leje, og bugspytkirtlen genvandt sin evne til at producere hormonet insulin.
Da de otte ugers forsøgsperiode var overstået, fik deltagerne lov til at skrue op for kalorieindtaget. Men de fik rådgivning om at spise sundt og portionsstørrelser.
Det er et opsigtsvækkende resultat, selvom et forsøg med blot 11 forsøgspersoner ikke kan opfattes som et videnskabeligt bevis. Dog bør diabetikere ikke forsøge sig med kuren på egen hånd; 600 kcal er en ekstrem diæt, der kræver lægeligt tilsyn. En af de britiske forskere, Roy Taylor, siger også, at kun få mennesker vil være i stand til at gennemføre kuren. Han anslår, at kun 5 – 10 pct. kan stå et så lavt kalorieindtag igennem i otte uger.
Men resultatet er stadig banebrydende, da man tilsyneladende har kureret en sygdom, der før blev opfattet som kronisk.