Nyheder
Tema

Mine 5 naturli’e vaner

Hver måned kommer vi tæt på en dansker for at udforske de naturlige vaner, der beriger deres dagligdag.

Foto: Kira Dinesen
12. september 2023

Mød forfatter og hjemmedyrker, Persille Ingerslev

Persille spreder frø for biodiversitetens bedste og har spist det samme forårsløg hele 11 (!) gange.

Kom med ind i hendes verden af grøn genoplivning.

Læs også: Guide til gendyrk

1. Tænker globalt, spiser lokalt

Jeg spiser efter årstiden, og jeg prøver at vælge lokale og økologiske produkter, så vidt det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg tænker over, hvad der er i sæson, men også hvor vores mad kommer fra. F.eks. er det altså ikke i orden at købe økologiske blåbær, der er blevet fløjet hele vejen hertil. Vores kostvaner sætter et kæmpestort CO2-aftryk på verden. Jeg synes, det er uansvarligt at lave smoothies hele vinteren med frisk frugt og bær uden at tænke over, hvad det koster miljøet.

2. Grønnere fingre i køkkenet

Du kan nemt gendyrke mange grønsager fra supermarkedet. F.eks. kan du plante bunden af forårsløg i en urtepotte, og de vil vokse igen i dit køkken. Mit køkken er fyldt med gendyrkede grøntsager, lige fra porrer til basilikum. Jeg har gendyrket samme forårsløg 11 gange! Hvis der er nok lys og varme, kan du få selv citronkerner til at spire til et træ.

“Start småt med et par krukker i vindueskarmen, og så kan du altid udvide.”


3. Frøsamling og frødeling

Jeg samler frø fra planter på offentlige områder og i private haver (spørg lige om lov først, hvis du vil gøre det sidste). Frøsæsonen løber fra juli til december, og mange er glade for at dele. Spar penge ved at bruge dine egne eller andres i stedet for at købe nye. Samtidig får jeg masser af frisk luft, når jeg samler frø, og det gør mig glad.

4. Fra køkkenrest til næringsrig jord

Jeg laver kompost af mine madrester for at begrænse affald og lave min egen næringsrige
kompostjord, som jeg bruger til at toppe vores højbede i gården af med for at give bedre vækstbetingelser. Jorden er så fuld af næringsstoffer og ny energi, at der ikke er behov for ekstra gødning.

5. Balance med planteaktivisme

Jeg prøver så vidt muligt at bidrage til naturen ved at dyrke forskellige planter, som støtter dyrelivet. Diversitet i haven skaber en balance, hvor skadedyr som bladlus holdes naturligt nede af mariehøns. Når jeg spreder frø rundt i byen og udøver guerilla gardening, er det for at skabe mere grønt liv på bare pletter. Jeg tænker altid på, hvad et område mangler, og hvad der vil trives der. Hvis du spreder solsikkekerner og hørfrø, får vi flere blomster i verden.

“I december laver jeg en pakkekalender med 24 forskellige frøsorter i stedet for en traditionel gavekalender.”

Forrige artikelGuide til gendyrk

Næste artikelKan selen styrke stofskiftets funktion?

Cathrine Eriksen Fris

Journalist