Nyheder

Musik modvirker fedme

30. oktober 2012

Hvis børn skal undgå at udvikle fedme, behøver de ikke nødvendigvis rende til fodbold eller badutspring. Musik og hjernegymnastik hjælper tilsyneladende også.

Når vi taler om fedme, er det ofte med udgangspunkt i kalorier. Det er logisk, at hvis vi indtager flere kalorier, end vi forbrænder, vil energireserverne sætte sig som fedt på sidebenene. Men moderne fedmeforskning beskæftiger sig i højere og højere grad med årsagerne til, at vi indtager flere kalorier, end vi har brug for.

Det er med den indgangsvinkel, at norske forskere har studeret data fra to store helbredsundersøgelser fra 1995-97 og 2006-08. De samme børn og unge deltog i begge undersøgelser, så man kunne undersøge vanerne i de unge år og sammenholde det med deltagernes respektive BMI små ti år senere.

Musik, bøger og tv mindskede risiko for fedme

Det viste sig, at særlig piger som spillede på et instrument, læste bøger i fritiden eller brugte særlig megen tid på intellektuelle udfordringer, havde en langt mindre tendens til at udvikle fedme end børn af begge køn, der ofte deltog i sociale aktiviteter. Sociale aktiviteter blev defineret som at besøge venner eller få besøg af venner, gå til aktiviteter i en klub eller lignende. Selv børn med udpræget hang til tv-kiggeri havde en mindre tendens til at udvikle fedme end de børn, der ikke så tv. 

Stillesiddende aktiviteter giver ikke nødvendigvis fedme

Det er forskere fra Institut i samfundsmedicin på Norges Tekniske Universitet (NTNU), der står bag dataanalysen. NTNU-forsker Koenraad Cuypers erkender, at undersøgelsens konklusion divergerer en anelse fra traditionel fedmeopfattelse.

– Når vi diskuterer fedme i dag, påpeger man ofte, at de yngre generationer er for stillesiddende og at det spiller negativt ind på vægten. Det ser ikke ud til at være tilfældet for de kulturelle aktiviteter, der kræver mental aktivitet, siger Koenraad Cuypers til forskning.no.

Stress og overvægt

Forskerne ser flere mulige forklaringer på at hjernegymnastik modvirker overvægt.

– Tidligere forskning har vist, at et højt kulturelt aktivitetsniveau er et godt udgangspunkt for en sund livsstil og et godt helbred. Men vi ser også en mulighed for, at rolige og koncentrationskrævende aktiviteter er med til at dæmpe konsekvenserne af stress, så denne type fritidsaktivitet kan mindske risikoen for den stressrelaterede overvægt, siger Koenraad Cuypers.

Teorien underbygges af dyreforsøg, hvor rotter har vist en bedre evne til at forbrænde fedt, når de fik små opgaver og kunne lege eller bygge reder efter maden.

12 gentyper blev påvirket af kulturelle aktiviteter

Koenraad Cuypers og hans forskerkolleger kiggede også på undersøgelsernes data på 12 kendte gentyper, der sættes i forbindelse med udvikling af overvægt.

– Jævnlig udøvelse af kulturelle aktiviteter lod til at modvirke effekten af disse gener, hvilket ikke i samme grad var tilfældet med fysiske aktiviteter. Det var en ret interessant opdagelse, siger Koenraad Cuypers.

Stillesiddende aktiviteter er ikke usunde

Han mener, at undersøgelsens konklusion bør mane til eftertanke. Et godt helbred opnås ikke kun med masser af motion – det er ligeså vigtigt, at børn og unge lærer at modvirke stress.

– Et varieret forbrug af kulturelle aktiviteter er vigtig. Hobbyer, der gør børn og unge glade og interesserede, såsom at læse, se tv, høre musik eller spille et instrument, bør ikke forkastes som stillesiddende og dermed usunde. De bør derimod vinde indpas i en mere helhedspræget, sund livsstil, slutter Koenraad Cuypers.

Kilde: forskning.no

Forrige artikelRyst spændigerne væk

Næste artikelLav en suppedag