Nyheder

Oplever du ensomhed?

Foto: Adobe Stock
24. september 2019

Ensomhed er et stigende problem. Faktisk er procentdelen af danskere, der ofte føler sig uønsket alene, steget fra 5,6 til 6,3 procent over syv år. Og det koster liv. Derfor er Fødevarebanken og Netto gået sammen for at bekæmpe problemet i et nyt projekt.

Ifølge den Nationale Sundhedsprofil, 2017 føler hver 16. dansker sig uønsket alene. Samlet render det op i 350.000 ensomme voksne mennesker, og for hver af dem kan det betyde dårlig livskvalitet og sænke levealderen.

For studier viser nemlig, at ensomhed blandt andet øger risikoen for søvnforstyrrelser, trang til alkohol og overvægt samt dårlig søvn, bare for at nævne nogle af konsekvenserne. Ifølge den danske rapport er ensomhed årligt relateret til omkring 2200 dødsfald.

Der er forskel på ensomhed. Om den er kortvarig eller langvarig eksempelvis. Men uanset formen er det ikke en problematik, der skal tages let på.

Ensomhed kan afhjælpes i fællesskab

Vi kan alle gøre noget, for at modvirke andres eller egen ensomhed. På Folkebevægelsen mod Ensomheds hjemmeside opfordrer de til at tale højt om det, hvis man føler sig alene. De beder også de ikke-ensomme om at tage et medansvar ved at åbne deres fællesskaber for dem, der står udenfor sammenholdet.

Faktisk kan noget så simpelt som at spise et måltid med andre øge følelsen af inklusion. En ud af fire savner selskab ved aftenmåltiderne. Og faktisk vil 44 procent, ifølge organisationen, takke ja til en middagsinvitation fra en, de kun kender flygtigt.

Vigtigheden af at spise sammen bliver også slået fast i en undersøgelse fra Oxford Universitet. Her kiggede man nærmere på sammenhængen mellem af føle sig lykkelig og tilfreds og måltider delt med andre. Men på trods af, at 76 procent af de adspurgte mente, at det at spise sammen var en god måde at knytte bånd, viste svarene også, at briterne i gennemsnit spiser næsten halvdelen af deres måltider alene i hverdagen.

Gratis madfællesskab

Der kan være flere årsager til, at man holder sig fra at deltage i madfællesskaber. En kan være økonomisk. Derfor er FødevareBanken, som er en af de mere end 80 organisationer, foreninger, virksomheder, skoler og kommuner, der er gået sammen under paraplyen Folkebevægelsen mod Ensomhed, gået sammen med Netto, for at fjerne i hvert fald den barriere.

Fødevarebanken har i det seneste halve år doneret mad til madfællesskaber i udsatte boligområder med stor succes. Derfor vil de nu bygge videre på projektet om at samles om maden.

– Vi kører mad ud til udsatte danskere hver eneste dag og vi ved, hvor meget mad betyder for at skabe et fællesskab og samle folk, der måske kan have svært ved at finde overskud til at mødes. Den samlende kraft, der findes i måltidet, skal vi have ud at leve meget mere i vores lokalsamfund, siger Karen-Inger Thorsen, administrerende direktør i FødevareBanken, i en pressemeddelelse.

inkluder, inviter, initier

Med hjælp fra Netto vil FødevareBanken være med til at skabe flere madfællesskaber. Målet er at samle  mennesker på tværs af køn, baggrund, generationer og indkomstgruppe  og skabe relationer, som forhåbentligt kan være med til at mindske ensomheden. Maden bliver doneret gratis af dagligvarekæden. Alle kan nominere er nyt eller eksisterende madfællesskab til at blive en del af projektet, der går under navnet ”Mad skal spises – sammen”.

Majken Lundberg, Koordinator i Folkebevægelsen mod Ensomhed, siger om projektet:

– Det er virkelig dejligt at se, at én af Folkebevægelsen mod Ensomheds mange medlemsorganisationer – FødevareBanken – nu også kan tilbyde mad helt lokalt, så vores mange andre medlemmer kan afhente gratis mad og dermed holde omkostningerne på deres fællesspisninger nede på et niveau, hvor alle har råd til at deltage i de fællesskaber, som et måltid kan være katalysator for.

Er du i forvejen en del af en madklub eller et stærkt socialt fællesskab, hvor I har overskud og måske råderum til at inkludere andre, som du mistænker, føler sig alene, behøver det selvfølgelig ikke gå gennem projektet. Det er faktisk ikke mere vanskeligt end at invitere. Tæt på halvdelen vil bide på, selv hvis I kun er bekendte.

Forrige artikelGo Grøn: Hvad er i sæson?

Næste artikelHvad er god hjerne-mad i en moderne verden?