Nyheder

Pas på spray og slip-let

2. december 2009

Det er imprægneringstid – støvler og tøj får en tur med sprayen for at kunne holde tæt – men nu kemikalier fra imprægnering og belægninger under mistanke for at kunne hæve vores kolesterol.

Kemikalier, som bruges i imprægneringsprodukter, til fødevareemballage og til slip-let-belægninger, kan måske give mere kolesterol i blodet hos mennesker. Det antyder ny amerikansk forskning, som netop er offentliggjort i det ansete tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Det drejer sig om de såkaldte per-fluor-alkyl-syrer, som blandt andet tæller stofferne PFOS og PFOA. I den amerikanske undersøgelse fandt man en korrelation mellem høje koncentrationer af fluorforbindelser i blodet og forhøjet kolesterolniveau.
Forskerne analyserede data for amerikanere i alderen 20-80 år. Den fjerdedel af deltagerne, som havde de højeste koncentrationer af flourforbindelserne i kroppen, havde også et højere kolesteroltal.

Bruges mange steder

Fluorforbindelserne er udbredte pga. deres evne til at sky vand, fedt og snavs. Men de er svære at nedbryde i naturen og ophobes i miljøet. Sæler og isbjørne kan f.eks. have høje koncentrationer.
Fluorstofferne er også sat i forbindelse med andre effekter på sundheden. www.miljoeogsundhed.dk har tidligere skrevet om, hvordan fluorstoffer mistænkes for at kunne nedsætte mænds sædkvalitet og for at påvirke kvinders frugtbarhed.

Hvordan du undgår stofferne

PFOS er forbudt, men PFOA og hundreder af andre lignende forbindelser er fortsat tilladt. Hvis du vil undgå at blive udsat så meget som muligt for de problematiske fluorforbindelser, kan du:
Vælge regntøj og overtøj uden fluorstoffer
Kun imprægnere, når det er strengt nødvendigt
Vælge et imprægneringsmiddel, som er baseret på en blanding af voks og paraffin
Bruge en svamp i stedet for at spraye
Vælge miljømærket madpakke- og bagepapir.
Hvis du vil undgå, at fluorstofferne ender i miljøet, kan du yderligere vælge ikke at købe produkter med slip-let-belægning med fluorstoffer, f.eks. pander og gryder med teflon.
(oprettet den 2. december 2009)
Miljø og sundhed

Forrige artikelVærd at vide om kaffe

Næste artikelSund mad skal gøre vejene sikrere

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.