Forskning har vist blandede resultater, når det kommer til salts betydning for blodtrykket. Men en ny analyse mener at konkludere, at tvivlen er ubegrundet. Meget salt øger risikoen for højt blodtryk og dermed risikoen for blodpropper og hjerneblødning.
Et blødkogt æg med salt. Salte popcorn. Nye kartofler dysset med saltflager. Ja, salt er lækkert. Desværre spiser mange af os bare for meget af det, og det kan være farligt. For de små hvide flager kan nemlig påvirke blodtrykket negativt og dermed også risikoen for apopleksi.
Apopleksi er en samlet betegnelse for blodpropper og blødninger i hjernen. Ifølge tal fra Hjernesagen rammes 12.500 danskere årligt af en blodprop eller blødning i hjernen. Halvdelen af dem får varige men, mens apopleksi udgør syv procent af dødsfald. Ser man på risikofaktoren, nemlig forhøjet blodtryk er tallene højere.
[relateredehistorier]
Mellem hver fjerde og hver femte voksne dansker har nemlig forhøjet blodtryk. Foruden at øge risikoen for blodpropper i hjernen, øger det høje blodtryk også risikoen for blodpropper i hjertet, som knap 8.000 mennesker blev ramt af i 2017.
Og hvad skyldes det høje blodtryk så? Ja, det ved man faktisk ikke i 95 procent af tilfældene. Manglende motion og overvægt kan påvirke negativt, ligesom man bør undgå stress, rygning, for meget alkohol og spise sundt, hvis man vil undgå at blodtrykket stiger. Men måske er det en sandhed med modifikationer, at vi ikke kender årsagen.
I hvert fald viser en metaanalyse, at man ved at skære ned på saltindtaget også kan få blodtrykket til at falde – selv hvis det ikke er skyhøjt til at starte med.
Analysen, som netop er udgivet, viser nemlig, at selv mennesker, som ikke hører til dem, med for højt blodtryk, faktisk kunne få det til at falde ved at skære ned på saltet. Her var faldet mindre end hos dem, som led af hypertension – forhøjet blodtryk – men dog målbart. Særligt hvis der blev skåret betragteligt i indtaget. Man fandt nemlig også en klar sammenhæng mellem mængden af dagligt saltindtag og blodtryk. Så selv det, at skære noget fra, kan sandsynligvis være gavnligt – en opgave, der dog kan være sværere end som så.
Rigtig mange af de ting, vi køber i supermarkeder, indeholder nemlig også salt, hvorfor det kan være svært at komme helt udenom det.
Og det er ikke engang det eneste bemærkelsesværdige ved de nye fund.
Analysen slår nemlig også fast, at den tidligere tvivl om salts påvirkning sandsynligvis skyldes, at en del forsøg er lavet over for kort tid.
Forskerne fandt nemlig, at de forsøg, hvor man har analyseret på, hvad det betyder at reducere saltindtaget i mindre end 14 dage, både har fundet nogle negative afledte effekter, samt at de har vist en mindre påvirkning på blodtrykket end studier, der undersøgte sammenhængen over en periode på mere end to uger. Ved disse studier fandt man heller ikke samme negative virkninger, som kan skyldes, at kroppen skal vænne sig til at få skåret i saltmængden.
Forskerne konkluderer derfor, at der er en klar sammenhæng, ligesom man med fordel kan skære ned på de salte flager, inden blodtrykket stikker af for at forsinke eller forebygge, at det vil gøre det.
Salt er lækkert. Det giver mere smag, og vi er vant til at drysse mange ting med salt og køre saltkværnen over en ret, selv inden vi har smagt på den. Men hvis man vil mindske risikoen for at være en af de mange, som lider af såkaldt uforklarligt højt blodtryk og dermed passe på sin hjerne og hjerte, kan det være, at man skal opgive – i hvert fald noget – af det knasende salt.
Forrige artikelPizza og pommes fritter giver dårlig sædkvalitet
Næste artikelMiddelhavsmad gavner mikrobiomet