Polymyalgia rheumatica er en bindevævslidelse, der forekommer hos mennesker over 50 år og viser sig ved stivhed og smerter i skulder og hoftemusklerne.
Der kan ofte være ledbetændelse med væske i knæene og andre led i armen og ben. Da det gør ondt, bevæger mange sig for lidt, hvorved musklerne bliver svage, og der kommer svind af dem.
Der er en kraftigt forhøjet sænkningsreaktion hos de fleste som tegn på sygdomsaktiviteten, og nogen har også en betændelsesreaktion (inflammation) i tindingepulsårerne (Arteriitis temporalis), som menes at være en anden måde, som grundsygdommen kan vise sig på.
Der er altså tale om en autoimmun sygdom, hvor kroppen angriber sine egne væv, ligesom ved andre bindevævslidelser. Selve sygdommen er ikke arvelig, men tilbøjeligheden til at få sådanne lidelser er delvist arveligt betinget.
Autoimmune sygdomme har ofte deres oprindelse i en dårlig fordøjelse og en utæt tarm.
Sygdommen behandles medicinsk oftest med gigtmidler af typen ibuprofen (NSAID stoffer), undtagen hvis der også er symptomer fra tindingepulsårerne. I disse tilfælde gives store doser binyrebarkhormon. Gigtmidler af typen NSAID kan have betydelige bivirkninger.
Curcumin, det gule i gurkemeje og karry, har ofte en meget fin virkning mod gigtsmerter også ved polymyalgi. Curcumin stimulerer dannelsen af endorfiner, vores eget morfinstof, som både modvirker smerter og giver en behagelig følelse.
Man kan bruge curcumin som karry, men vil få mere styr på mængden, hvis man anvender curcumin i form af for eksempel Gurkedol, Fortodol, Curcumin Forte, Curcur, Curcuma Longa, Turmeric, som kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. Dosis er to kapsler 2 gange dagligt, evt. øget til to kapsler 3 gange dagligt.
Organisk selen kan øge virkningen, f.eks. som Seleno Precise, 200 mikrogram dagligt.
Er gigtmidler ikke nok, behandles polymyalgia rheumatica med små doser binyrebarkhormon, og virkningen kan følges ved hjælp af sænkningsreaktionen, så man kan give så lidt som muligt.
Man har tidligere ment, at man skulle starte behandlingen med en større mængde binyrebarkhormon, f.eks. 40-50 mg dagligt, og så trappe ned. Men man ved fra nye undersøgelser, at det ikke virker bedre, end hvis man starter med en lavere dosis på f.eks. 15 mg, og man får så langt færre bivirkninger. (Scand J Rheumatol 1999; 28: 269-72).
Sygdommen har en tendens til at ”brænde ud” i løbet af et par år, hvorefter man langsomt kan ophøre helt med behandlingen.
Ved enhver behandling med binyrebarkhormon er der risiko for afkalkning af knoglerne, og selv ved små doser skal der derfor gives en forebyggende behandling mod knogleskørhed. Det er vigtigt altid i forebyggelsen af afkalkning at give tilskud af kalk og D3 vitamin sammen med magnesium og K2-vitamin, evt. i kombination med bor og andre stoffer, der har betydning for knoglerne.
D3-vitamin har i sig selv en betydelig virkning på muskel- og knoglesmerter, så man bør tage mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt, gerne mindst 100 mikrogram. Der er ingen risiko ved doser under 250 mikrogram (10.000 enheder). D3-vitamin modvirker også autoimmune sygdomme som f.eks. polymyalgi, da det er meget vigtigt for immunsystemets funktion.
Polymyalgiramte har ofte et overskud af calcium (kalk) i forhold til magnesium, så det er vigtigt også at tage et tilskud af magnesium. Ellers risikerer man forkalkninger i pulsårer og andre steder. Det skal være som magnesiumsulfat, citrat eller hydroxid. For eksempel Berthelsens Magnesium Forte, 600 mg (2 tabl.) om aftenen eller Magnesium Citrat (3 tabl.). Ikke Magnesiumoxid (Magnesia), der er et afføringsmiddel. Magnesium virker kun, hvis man samtidig får nok B6-vitamin, fx 50 eller 100 mg om aftenen.
Koffeinholdige ting som kaffe, thé og cola bør undgås.
Det er også ved denne sygdom, som ved alle gigtsygdomme, vigtigt at holde sig i gang uden at overanstrenge sig, d.v.s. bevæge sig uden at overbelaste, for at bevare muskelkraften og bevægeligheden i leddene. Yoga kan modvirke smerter og forbedre ledfunktionen (J Rheumatol, 1994; 21: 2341-3), og Qi Gong ellerTai chi er mere effektivt end almindelig motion og gymnastik (Am J Occup Ther, 1987; 41 90-5).
Desuden at spise sundt og sørge for, at kroppen får alt det, den har brug for i form af vitaminer, mineraler og andre antioxidanter. Det kan især tilrådes at tage et tilskud af B-vitaminer (kompleks med B3 og B5 i dosis på 25 mg af hver). B3 (niacinamid) nedsætter den betændelsesagtige reaktion og øger bevægeligheden i leddene. Selen er et vigtigt antioxidant, som man bør tage 200 mikrogram af hver dag (fx Seleno Precise).
Binyrebarkhormonbehandling kan, foruden mangel på calcium,medføre mangel på D-vitamin, kalium, zink, magnesium, C-vitamin, folinsyre, B12-vitamin, selen, krom og A-vitamin.
Det naturlige, hormonlignende signalstof melatonin, der dannes i koglekirtlen – pinealkirtlen – i hjernen kan have en meget positiv virkning ved autoimmune sygdomme. Det oplyste professor Walter Pierpaoli, der i mange år har forsket i melatonin, på konferencen Health Trends 2002. Melatonin kan blandt andet vist sig at kunne genoprette funktionen af skjoldbruskkirtlen hos kvinder i alderen fra 42-62 år, så den bliver som hos unge. Melatonin er vores stærkeste selvlavede antioxidant.
Det er ikke sandt, at autoimmune sygdomme ikke kan kureres. Man kan se auto-antistoffer forsvinde langsomt ved hjælp af melatonin. Man genskaber selv-identiteten. Binyrebarkhormon (kortison) omtalte han som en ”killer”, der ødelægger immunsystemet.
Begynder man at tage melatonin som tilskud, må man vente på virkningen. Det tager tid at komme til at reagere rigtigt. Der er ikke registreret nogen bivirkninger af melatonin, selv i store doser. Studier har klart vist, at melatonin ikke er giftigt.
Der er imidlertid gode muligheder for at styrke sin egen dannelse af melatonin og skaffe sig et naturligt tilskud. Der er en hel del melatonin i havre, majs, ris, ingefær, tomater og bananer. Aminosyren tryptofan, der via serotonin omdannes til melatonin, kan man få mere af ved at spise fx spirulina, soja, hytteost, kyllingelever, tofu, kalkun og kylling, mandler og peanuts.
B6-vitamin kan stimulere produktionen af melatonin, da det omdanner tryptofan til serotonin, der er forstadiet til melatonin. Noni juice kan øge effekten af serotonin og dermed stimulere pinealkirtlen og indeholder også disse stoffer. Calcium og magnesium er meget vigtige for produktionen af melatonin, så det er en god idé at tage tilskud af disse to mineraler om aftenen. Meditation og andre ting, der kan nedsætte stress, kan klart øge produktionen. Dertil kommer ovennævnte lysbehandling.
Visse lægemidler nedsætter mængden af melatonin. Det drejer sig f.eks. om acetylsalicylsyre, ibuprofen og lignende gigtmidler, blodtrykssænkende midler af typen betablokkere og calciumblokkere, sovepiller og beroligende midler. Det gør kaffe, tobak og alkohol også.
Så det kan ved autoimmune sygdomme anbefales at tage melatonin 3 mg ved sengetid. Det kan købes lovligt over Internettet fra andre EU-lande eller som Elphantas melatonin sugetabletter fra England via e-mailen silentherbs@gmail.com.
Fødemiddelallergi eller –intolerans kan være medvirkende til udvikling af autoimmune sygdomme. De største syndere er oftest kornprodukter (især hvede), mælk, æg, oksekød og gær. Hvis leddene er angrebet, kan det være værd at forsøge at undgå fødevarer fra natskyggefamilien (kartofler, tomater, auberginer og peberfrugter).
Det er mulighed for, at naturmidlet Boswellia serrata kan hjælpe. Det kan købes i Matas og helsekostforretninger som Reumazall, der også indeholder ingefær, curcumin og guggul, der alle modvirker gigt. Man skal tage det et par måneder, før man kan vurdere, om det hjælper, men oftest kommer virkningen hurtigere.
Planten Sølvlys (Cicemifuga racemosa, black Cohosh) har ofte en god virkning på den betændelsesagtige reaktion i leddene. Den modvirker også hedeture.
Det svovlholdige og totalt ufarlige stof MSM (methylsulfonylmethane) kan også hjælpe. Det kan købes som teknisk pulver i helsekostforretninger. Der står på det, at det kun må bruges til udvortes brug, men det er ufarligt og lige så godt som MSM i kapsler, der kan købes hos Golden Health i Malmø, dnsk tlf. 4052 4015, eller fra England via e-mailen silentherbs@gmail.com Man skal tage to gram (eller to kapsler) to gange dagligt. MSM er med til at fjerne giftige metaller fra kroppen.
Man kan godt få symptomer fra maven, når man tager MSM, så det er bedst at tage det til maden (morgen- og aftensmaden). Enkelte med fibromyalgi har oplevet, at de ikke kunne tåle det, men det er sådan med alle virksomme naturstoffer, at man må regne med en forbigående reaktion, når man begynder med det.
De er vigtigt at øge indtaget af de sunde fedtsyrer (EFA). Omega-3 fedtsyrerne i fiskeolie og hørfrøolie samt de gode olier Nutridan Strong citron, Udo’s Choice og Livets Olie, modvirker de betændelsesagtige forandringer i led og muskler og virker derfor også smertestillende. To spiseskefudle hver morgen. Mandler, nødder, valnødder og avocado indeholde også de gode fedtsyrer.
Man skal undgå margarine og mælkefedt (undtagen økologisk smør), da disse fedttyper får betændelsen og smerterne til at blusse op. Brug olivenolie i stedet. Gammalinolensyre, GLA ( fx fra kæmpenatlys- eller stor natlysolie), og alfa-linolensyre, ALA, nedsætter også betændelsesreaktionen (Br J Rheumatol, 1994; 33: 847-52).
Yderligere et alternativ er ekstrakt af den grønlæbede musling Perna canaliculus (Original Muslingeolie), der ikke alene indeholder mange essentielle fedtsyrer, men også det meget betændelsesmodvirkende eicosatetranoensyre (ETA). (Allerg Immunol (Paris) 2000; 32: 272-8).
For at vore krop kan fungere ordentligt, har vi også brug for en række forskellige sukkerstoffer, hvoraf otte er livsvigtige. Vi får i vores daglige kost nok af de to: glukose fra sukker og galaktose fra blandt andet mælkesukker og pektin. De andre seks forsvandt fra vores kost, da vi gik fra at være jægere og samlere og begyndte at spise bearbejdet og raffineret kost.
Kroppen har svært ved selv at danne disse andre sukkerstoffer, der har meget stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige funktion. Disse sukkerstoffer danner sammen med fede syrer og protein en masse forskellige budbringerstoffer, som gør cellerne i stand til at ”snakke” med hinanden og regulere hinandens virkning. Rummet mellem cellerne, det ekstracellulære rum, og cellernes overflade er fyldt med sukkerstoffer og modtagesteder på cellerne, der også er dannet af sukkerstoffer.
Sukkerstofferne er lange molekyler, der kan vende og dreje sig på utallige måder, efter hvordan de påvirkes. På denne måde kan de bære information, som videregives, når de sætter sig på cellerne. Sammen med elektroniske signaler fra celle til celle er det vigtige måder, cellerne regulerer hinandens vækst og funktion på. Sukkerstoffer kombineres med proteinstoffer til glyko-proteiner og med fed syrer til glyko-lipider.
Disse sukkerstoffer har derfor betydning for fornyelse og reparation af cellerne, for immunforsvaret, der hjælper os mod angreb fra for eksempel virus, for udrensning af skadelige stoffer og affaldsstoffer samt for mange andre af vores funktioner.
Mangel på essentielle sukkerstoffer, ofte kaldet glykoernæring kan også ligge bag autoimmune sygdomme som polymyalgi.
De essentielle sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice), bær og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. de findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).
Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud, fx i form af Ambrotose Complex, der kan hjemtages lovligt til eget brug fra for eksempel England. Læs mere om det sunde sukker på www.radiodoktoren.dk
Forskellige alternative behandlinger har vist sig at kunne hjælpe nogen, ikke mindst med smerterne. F.eks. homøopati (BMJ, 1989; 299: 365-6), massage (Scand Rheum J, 1986; 15: 174-8), elektroakupunktur (BMJ, 1992; 305: 1249-52), hypnoterapi (J Rheum, 1991; 18: 72-5). Også øreakupunktur, bio-feedback og transkutan nervestimulation (TNS) kan hjælpe.
Magnetarmbånd kan have en god, smertestillende virkning og bedre kredsløbet. Endnu bedre er pulserende magnetfeltbehandling, eMRS, fx Vita Life behandling. Læs mere om det på www.vita-life.dk og om magnetfeltbehandling, autoimmune sygdomme og om utæt tarm på www.radiodoktoren.dk.
2-11-2011
Forrige artikelDer er forskel på økologiske og ikke-økologiske fødevarer
Næste artikelPolymyalgia reumatica start