Farvestrålende sprays i blå, gul og giftiggrøn er ikke lige sagen, hvis du gerne vil undgå for megen kemi i rengøringsmidlerne. Det kan godt være, at de er gode til at opløse snavset, men desværre udsætter du samtidig dig selv for bl.a. kontaktallergi. Og miljøet sættes i fare.
Nogle mennesker har helt glemt, at de danske hjem også blev gjort rent, dengang man ikke havde de nye skrappe midler.
– Jeg plejer at sige, at vi lever i en spraytid, hvor alt nærmest skal være sterilt, men folk glemmer, at mange af de her midler kan være rigtig sundhedsskadelige og miljøbelastende, siger husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen til Politiken.
Anne Grete Rasmussen står bag hjemmesiden frugrøn.dk, hvor hun giver gode råd om bl.a. forårsrengøringen. Og alle kan være med, for siden er fyldt med instruktive videoklip. Hun mener, at den største del af rengøringen sagtens kan klares med helt simple midler. Man skal bare gå til sagen med rettidig omhu.
– Det handler jo om at holde rent frem for at gøre rent, siger hun, og giver her sine råd til, hvordan man så gør det.
1. Brug måtter
Det gælder om at undgå at slæbe for meget skidt med ind. Derfor er det god idé at have måtter i gangen, som let kan rystes.
2. Luft ud
Et helt simpelt råd, som nogle alligevel glemmer. Og udluftning er, ifølge Anne Grete Rasmussen, nødvendig pga. fugt, støv og kemikalier fra enten møbler eller rengøringsmidler.
– Jeg tror, at rigtig mange glemmer udluftningen. Gør det om morgenen, hvor huset alligevel er koldt – og om eftermiddagen, når man kommer hjem igen, siger Anne Grete Rasmussen.
Har du høfeber er det også vigtigt at få luftet godt ud. Men undgå at gøre det midt på dagen. På det tidspunkt er der nemlig flest pollen i luften.
3. Skift sko
Eller gå i strømpesokker indendøre. Ligesom råd nummer 1 gælder det om at minimere mængden af jord og sand, der ubemærket sidder under skosålerne.
Rengøringsarbejdet skal altid startes med en vurdering.
– Se på, hvad det er for noget smuds, der skal fjernes; hvad er det for et materiale, det skal fjernes fra; hvilke redskaber, der skal bruges og hvilke midler, siger Anne Grete Rasmussen til Politiken.
Til almindelig ugentlig rengøring har hun selv tre forskellige hjemmeblandede væsker i hver sin sprayflaske:
1. Almindeligt vand til almindelig smudsfjernelse.
2. Vand med en smule universalrengøring eller opvaskemiddel til fedtholdigt smuds.
3. Eddike til at fjerne kalk.
Ifølge Forbrugerstyrelsen er definitionen på grøn rengøring:
1. Undgå rengøringsmiddel, hvis det er muligt.
2. Vælg den mindst miljøbelastende type af rengøringsmiddel til opgaven.
3. Vælg koncentrerede rengøringsmidler – de har færre fyldstoffer og mindre emballage.
4. Doser korrekt.
5. Vælg generelt rengøringsmidler med færrest mulige miljøbelastende og sundhedsskadelige stoffer.
6. Vælg så neutrale rengøringsmidler som muligt.
7. Undgå rengøringsmidler med faremærkning.
Kilder: Astma-Allergi Danmark, Politiken, Forbrugerstyrelsen