Nyheder

Som tyv i natten

Foto: Adobe Stock
2. marts 2020

Smartphonen har på trods af sine mange smarte funktioner også nogle ikke så smarte konsekvenser for os mennesker. Særligt for unge, som er vokset op med telefonen, er det svært at lægge den væk, og det giver stress og dårlig nattesøvn.

Søvn er kommet meget i fokus i de senere år. Og det er ikke så mærkeligt, for søvn er helt essentielt for vores sundhed. Desværre sover mange ikke så godt, som de burde, og det har også været genstand for en del forskning. Hvad er det, der stjæler vores søvn? Og hvordan kan vi forbedre søvnrytmer, længde og kvalitet?

Det findes der mange svar på, men et af dem lader i hvert fald til at hænge sammen med smartphonen. For ikke nok med, at telefonen kan gøre det svært for os at falde i søvn, så kan den også påvirke søvnen negativt, uden at vi er bevidste om det. For hver gang, der tikker en besked, notifikation, opdatering, push besked eller andet ind på telefonen, lyser den op. Måske giver den endda et lille pling. Og de små lysindfald og lyde kan faktisk give mikroopvågninger.

[relateredehistorier]

Mikroopvågninger er så små, at vi ikke bevidst registrerer dem. Men det betyder ikke, at kroppen ikke bliver påvirket af dem.

I et eksperiment foretaget af TV2 kunne de konstatere, at en ung 17-årig drengs telefon lyste op 16 gange på en nat. Ifølge Naja Hulvej Rod, som er professor på Københavns Universitet og forskningsleder på et større forskningsprojekt om søvn, er det skidt. Hun forklarer til TV2, at de små forstyrrelser kan give mikroopvågninger, som påvirker de 90 minutters intervaller, som søvnen har. Derfor vil der i løbet af en nat være mindre dyb søvn.

Knap hver tredje tjekker telefonen

Projektet som Naja Hulvej Rod står i spidsen for, hedder Smart Sleep. De har fundet en række negative sammenfald mellem brugen af smartphones og søvn og psykisk velbefindende. Ud over mikroopvågningerne, har de eksempelvis fundet, at cirka en tredjedel af unge mellem 16 – 25 år aktivt tjekker deres telefon om natten.

Tallet er højere for kvinder end mænd fordelt på alle aldre. Andelen som tjekker telefonen om natten, er klart mindst, hvis den ikke ligger udenfor soveværelset.

Når det er problematisk at tjekke telefonen om natten, skyldes det flere ting. For det første påvirker det blå lys fra skærmen hjernen, således at vi bliver mere vågne. For det andet er der risiko for, at der sker ting på telefonen, vi skal forholde os til, så det kan være svært at falde til ro igen.

– Det er meget individuelt, hvor meget det betyder at ligge med telefonen, inden man sover. Det er dog altid en god ide at slå night shift til, som filtrerer de blå bølgelængder fra. Nogle studier viser, at det kan rykke døgnrytmen 20 minutter i døgnet at ligge med telefonen, men det handler også om, hvad man ser på og hvor aktiveret, man bliver af det, siger professor ved Københavns Universitet Birgitte Rahbek Kornum.

Hovedpine, stress og højere dødelighed

Når søvnen er dårlig, går det også ud over de vågne timer. Om det er manglende kvalitetssøvn eller det, at bruge mobilen i sig selv, der giver stress, er svært at sige. Man tal fra Smart Sleep viser i hvert fald, at de, der tjekker mobilen hver nat eller flere nætter om ugen, føler sig mere stressede end dem, som for det meste lader telefonen ligge.

Dertil kommer også en større forekomst af hovedpine. Blandt dem, som kigger på telefonen flere nætter om ugen, havde 36 procent haft hovedpine ugentligt indenfor de seneste tre måneder. For den anden gruppe var tallet 22 procent.

Både børn, unge og voksne kan falde i mobilfælden. Men vil man gøre noget godt for sig selv, så kan det være en ide at smide den langt væk, når der er sagt godnat. Og for forældre, kan det være en ide at sætte regler for mobiltelefoner på værelset. For dårlig søvn er ekstremt skadeligt. Det er nemlig mens vi sover, at kroppen arbejder på at genopbygge immunforsvaret. Den har også gang i en lang række vækstprocesser, ligesom hjernen bearbejder en lang række indtryk og problemer, mens vi sover.

Poul Jennum, professor og overlæge ved Institut for Klinisk Medicin, Neuro- og Sansefag ved Københavns Universitet og Rigshospitalet, forklarer, at man tilbage i 1979 lavede et forsøg, hvor man nægtede mus søvn, som endte med at tage livet af dem, fordi deres metabolske system kollapsede.

Hos mennesker kan man se, at risikoen for type 2-diabetes stiger, når man sover dårligt. Risikoen for iskæmisk hjertesygdom stiger også med 50 procent og slagtilfælde med 15 procent. Forskning viser også at dårlig søvn generelt er linket til en højere dødelighed og øget risiko for demens.

Så pas på med de tyve i natten, som stjæler søvnen. De kan ende med at stjæle meget mere end bare nogle timer.

Læs mere om søvnforskning her

Forrige artikelDen nemme bone broth af høne/kylling

Næste artikelMangosmoothie med passionsfrugt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.