Mad

Sommerskønt & økologisk

25. september 2009

De lyse aftener ligger foran os. Om kort tid kan vi sætte årets første bær og grøntsager til livs – sprængfyldt med vitaminer. Så hvad skulle være bedre end at tilføje økologisk krydderi, tilbehør og dessert til det bugnende sommerbord?

Smag og gavn af olier

Sommermad er oliemad – med masser af marinader, salater og dressinger, er der brug for flydende fedtsstof. Vi har fundet fire smagsvarianter fra Vitaquell.

Macadamiaolie – pga.den høje andel af enkeltumættede fedtsyrer er olien særlig næringsrig. Passer med sin fine nøddearoma til asiatiske wok-retter, fiskeretter, marinader og salatdressings. giver desserter et nøddeagtigt kick. kan tåle at blive varmet op uden at miste sine egenskaber.

Sesamolie er rig på det nervestyrkende lecithin, og en lækker variant til salat og dressing. Den lysegule sesamolie har en behagelig mild, nøddeagtig smag. Den indeholder en afbalanceret mængde af enkelt- og flerumættede fedtsyrer. De naturlige antioxidanter sesamol og sesamolin bevirker, at olien har en lang holdbarhed. græskarkerneolie er en kulinarisk specialitet og udmærker sig ved sin karakteristiske mørkegrønnebrunlige farve. Smagen er intensiv nøddeagtig og krydret.

Olien indeholder mange enkelt- og flerumættede fedtstoffer og det sekundære plantestof klorofyl. Passer særligt godt til kraftige salater, hvori der indgår kartofler, kød og æg, til krydrede saucer og mayonnaise.

Den gyldengule rapsolie har en frisk og frugtagtig smag. Olien er udvundet gennem en særlig skånende proces, og indeholder mange omega-3 fedtsyrer og vitamin e. Den udmærker sig ved en optimal fedtsyresammensætning, som svarer til de aktuelle ernæringsmæssige krav.

Giver kraftige retter fylde og kan bruges til grønsager, fisk og kød, pastasaucer og saucer.

Økologisk pølse

Hvad er en sommer uden en pølse på grillen? Hanegal har udvidet sortimentet af middagspølser med en kålpølse – et velkendt begreb for de fleste sønderjyder. Hanegal producerer udelukkende økologiske produkter med hensyntagen til dyrevelfærd, allergi og uden tilsætningsstoffer. Deres kød, pålæg og færdigretter er efterhånden at forefinde hos rigtig mange af landets dagligvare butikker.

Lækre Lima-produkter

NaturDrogeriet har en række limaprodukter på menukortet. lima er kendt som en seriøs økologisk producent af fødevarer. Her er simpelthen styr på hele processen fra jord til bord. Forbrugeren skal kunne stole på, at de forarbejdede fødevarer ikke er blevet ødelagt af forkert behandling som f.eks. for hård opvarmning.

Sesam – Tahin lavet på sesam er fantastisk til at lave humus af, og så er sesam rig på kalk, jern og magnesium – også god som smørepålæg på f.eks. galetter til et mellemmåltid. lima laver også en sesamsalt, som et smagsalternativ til almindelig salt.

Tamari – soyasauce – en uundværlig ingrediens til sommerens marinader.

Røde ris er særligt velegnede til salater. Som andre fuldkornsris er de røde ris fyldt med vigtige næringsstoffer og gode til at stabilisere blodsukkeret.

Kamutpasta er en anden mulighed for at gøre tilbehøret spændende. kamut er en gammel kornsort fundet ved pyramiderne. Med sine store korn og nøddeagtige smag er sorten mere proteinrig end hvede. er aldrig blevet krydset og et godt eksempel på en af de gamle sorter, der i dag vinder indpas i fødevareudvalget.

Italiensk håndværk

Er du til pesto og tomatsauce, så er den økologiske variant i højeste potens Buon Bio. Udvalget af pasta fra Buonapasta og la Bio Idea i fuldkornsvariationer er stort, og topper du op med tomatpuré af rene, hakkede tomater uden sukker, så er den klassiske studenterkost sikret. et udmærket eksempel på, at italiensk mad også kan købes uden tilsætning af sødt og usundt.

Noget for enhver smag

Sommervejr er grillvejr – og grillmad kalder på krydderier. Økologiske krydderier indeholder flere phytokemikalier, hvilket giver mere smag og dermed mere krydderi.

Vi har fundet en serie fra NaturDrogeriet i doseringsvenlige strøbøtter.

Smagen af sommer

Koldskål med jordbær – så bliver det næppe mere dansk! Thiese har lanceret en nyhed, hvor den økologiske koldskål allerede har fået tilsat jordbærrene – frisk, lækker og indbydende – som dessert eller mellemmåltid på en varm dag. en lille tyvstart, mens vi venter på, at de første jordbær rødmer…

Mættende vafler

En hollandsk tradition på sommeraftener er vafler – og de fås økologisk fra De rit i flere forskellige smagsvarianter – sirup, hasselnød og honning. Siruppen sørger for en stor mæthedsfornemmelse, så skal den lette sommermad have et ordentligt punktum, er lune vafler en mulighed.

Til kaffen…

Konfekt, tærter og chokolade fra Mølle Skovly er lækker økologi for søde tænder. Eller snup en korndog med tørret frugt under chokoladen.
Til ungernes fredagsslik laver Woodshade Organics også vingummi og lakrids – med sukker, men uden kemiske farve- eller tilsætningsstoffer. Et lidt sundere alternativ og velegnet til allergikere, der ikke tåler farvestoffer.

Go nuts i sundt slik

Økologiske nøddesnacks og tørret frugt fra NaturDrogeriet – solskins craisins af tørrede tranebær, korender eller blandet med nødder – brug dem som tilbehør til kølige drikke i skyggen eller pift sommersalaten op med lidt sødt og sundt.

Forrige artikelItaliensk kræs for krop og sind

Næste artikelMad med krydderi til krop og sundhed