Nyheder

Sukker, fedt og fedme

10. august 2015

Hvad er værst? Sukker eller fedt? DR2 har netop sendt en BBC-dokumentar, der viste, at hverken fedt eller sukker gør os fede – det er kombinationen, der udgør en fare.

Det er en diskussion, der aldrig tager ende. Hvad er årsagen til fedmeepidemien, og hvordan bør man spise, hvis der sidder en del kilo for meget på sidebenene? Hjælper det at bandlyse sukker? Eller er det bedre at spise så fedtfattigt som muligt?

Tvillinger tjekkede kulhydrater og fedt

To britiske læger, der samtidig er enæggede tvillinger, Chris og Alexander van Tulleken fra London, besluttede at afprøve teorien i praksis. Eftersom de deler gener, burde effekten af henholdsvis fedtfattig og kulhydratfattig kost have den samme effekt på dem begge.

De var 35 år og normalvægtige (men med et par kilo ekstra på sidebenene), da de igangsatte forsøget. Alexander hoppede på en kur med masser af fedt, men med kun omkring fem pct. kulhydrater. Tvillingebroderen Chris hoppede til gengæld på en kur med masser af sukker og andre kulhydrater, hvor madens fedtindhold aldrig oversteg fem pct.

Begge søgte at have det samme fysiske aktivitetsniveau under forsøget, og de spiste begge de mængder, de havde lyst til.

De to kure var rædselsfulde for dem begge. Alexander troede i begyndelsen, at han havde valgt den bedste kur, fordi han jo måtte spise både bacon, bøffer, fedt og æg. Men uden kulhydrater fra grøntsager og frugt blev det rædselsfuldt – og det samme kunne siges om hans ånde, beretter han.

Sukkerfrit gav næsten prædiabetes

De var på kur i én måned, før de blev tjekket. Resultaterne var ganske overraskende. Chris, der var på den fedtfattige kur, havde tabt sig få hundrede gram, mens Alexander, der havde holdt sig fra sukker, havde tabt tre kilo. Det kunne jo lyde positivt, men to af de tre kilo var muskelmasse, der var gået tabt. Det sidste kilo var fedtdepoter. Det kan naturligvis være positivt at smide ét kilo fedt på fire uger, men det er ganske alarmerende at smide to kilo muskelmasse. Samtidig var hans insulinproduktion faldet så meget, at han var få skridt fra prædiabetes. Man konkluderede, at hans krop formentlig ville holde helt op med at producere insulin, hvis han fortsatte med den ekstremt kulhydratfattige kost meget længere.

Rotter tog ikke skade af fedt eller sukker

I BBC-udsendelsen deltog flere forskere, der kunne bekræfte, at sukker og fedt ikke udgør et problem i sig selv.  Professor Paul Kenny fra Scripps Research Institute i USA fortalte om et studie, hvor rotter var blevet tilbudt såvel sukkerrig som fedtrig kost. Rotterne blev ikke mærkbart federe af de to typer kost, da de automatisk justerede deres daglige kalorieindtag, så det samlet var det samme, uanset om kosten var rig på sukker eller fedt.

Men når man præsenterede rotterne for ostelagkage, der består af omtrent 50 pct. sukker og 50 pct. fedt, skete der ting og sager. Så åd rotterne løs, og livvidden eksploderede.

Undgå færdige fødevarer og snacks

Og det er måske her, årsagen til fedmeepidemien skal findes: Der er intet forgjort i at drikke en sodavand med sukker, og der er intet i vejen med at spise en fedtet osteburger i ny og næ. Problemet opstår, når du drikker sodavanden sammen med burgeren. Derudover er kombinationen af 50 pct. fedt og 50 pct. kulhydrater meget udbredt i færdige madvarer.

Tulleken-brødrene brugte et billede på blandingen af fedt og kulhydrater, der var yderst håndgribelig: Rent sukker er for sødt og utiltalende for de fleste, ligesom ren fløde også er for fadt og ulækkert at indtage. Men hvis man blander de to ingredienser i blandingen en til en, får man grundbestanddelen i flødeis – og det kan de fleste spise i rå mængder.

Problemet er, at blandingen af fedt og kulhydrater i dette målestoksforhold ikke findes naturligt nogen steder. Det er et blandingsforhold, der er skabt af fødevareindustrien, og det er en blanding, der forvirrer vores appetit og får os til at indtage langt flere kalorier, end vi har brug for.

Så Tulleken-brødrenes lille forsøg bekræfter, at vejen til et sundere liv og en slankere livvidde går i en stor bue udenom de færdige fødevarer med fedt og kulhydrater. Til gengæld behøver du ikke være hverken fedt- eller kulhydratforskrækket, når du vil tabe overflødige kilo eller blot holde idealvægten.

Kilde: express.co.uk, DR2, MedicalDaily.com

Forrige artikelGrøn grill

Næste artikelFem måder til hjernemotion