Sunde smil

27. juni 2022

Det er ikke ligegyldigt, hvad vi putter i munden – heller ikke selvom vi spytter det ud igen.

Genopbygger emaljen

Tandlæger og andre eksperter ud i tandsundhed har i mange år anbefalet flourtandpasta i mangel af alternativer, der kunne beskytte emaljen ligeså godt. Derfor er BioRepair fra den italienske dentalvirksomhed Coswell lidt af en ener. Den indeholder MicroRepair, der kan reparere emaljen og tandbenstruktur. Den aktive ingrediens i MicroRepair er hydroxyapatite, der udgør 90 pct. af tandemaljen.

Tandpastaen indeholder hverken flour, parabener eller NLS, men har i undersøgelser vist sig i stand til både at kunne forebygge huller, og oven i købet reparere små ridser og småhuller på overfladen af tænderne.

Tandpastaen er lavet i to varianter – den almindelige og en til følsomme tandhalse.

Økologisk frisk mund

Dr. Organic har lavet tre lækre triple aktion tandpastaer, der ligesom resten af serien er økologisk.

Pomegranate er formuleret med økologisk granatæbel, Arnica, Silica, Aloe Vera, islandsk Moss, Horse Chestnut og Tea Tree. En frisk smag, der hjælper med at beskytte mod bakterier, en af de vigtigste årsager til plak og tandsten.

Aloe Vera er formuleret med økologisk Aloe Vera, Silica, islandsk Moss, Horse Chestnut og Tea Tree. Den beroligende tandpasta er lavet til at lindre og genoprette tandkødet, og beskytte mod bakterier, samtidig med at den har whitening-effekt og anti-hulrums egenskaber.

Tea Tree indeholder Tea Tree olie, Aloe Vera, Silica, islandsk Moss og Horse Chestnut, der renser tænderne naturligt og efterlader munden med en citron-mint-smag. Beskytter mod bakterier og lindrer ved irritation af tandkødet. Med whitening-effekt og anti-hulrums egenskaber.

Alle tre fås i 100 ml. tuber.

Dansk pil strammer tandkød

Den danske producent Salixin har stor succes med at bruge pileekstraktet til mundskyl og tandpasta. Pil har i flere tusinde år været kendt for sine smertestillende, betændelseshæmmende og opstrammende egenskaber. Faktisk er pilens salicylsyre ‘forfaderen’ til den kemiske acetylsalicylsyre, der bruges i hovedpinepiller. Og pileekstrakt bruges i konventionel kosmetik i rigtig mange cremer mod acne.

I produkterne fra Salixin får du hele pilens ekstrakt med alle de gavnlige egenskaber, der er. Det er dansk produceret fra danske marker, og ekstrakten laves efter patenteret metode, der skal sikre flest mulige virkningsstoffer.

Flere tandlæger er efterhånden blevet interesserede i både tandpasta og mundskyl med pileekstrakt, da især tandkødet nyder godt af de opstrammende og betændelseshæmmende egenskaber.

Du finder Salixin hos din helsekostforretning.

Skum med NLS eller SLS?

Drysser du også vaskemiddel på tandbørsten? Nej, vel. Men i mange af de store tandpastamærker har producenten tilsat stoffet natrium lauryl sulfat (NLS) også kaldet sodium lauryl sulfat (SLS). Stoffet er mistænkt for at give blister, skade immunforsvaret, sætte gang i fødevareallergi og i værste fald være kræftfremkaldende.

Det eneste stoffet bidrager med i tandpastaen, er den skummende effekt. Så måske du skulle lade tvivlen komme sundheden til gode og lade skum være skum i vaskemaskinen.

Fluor – en tvivlsom fætter

Mange af os husker stadig fluorskyldningerne i skolen, og for de fleste er det helt naturligt, at dette stof står under indholdet på vores tandpasta. Men der har i mange år været stadig større tvivl om fluors sundhedsfremmende egenskaber.

Natriumfluorid, som tilsættes tandpasta, er nemlig en miljøgift. Det kan forhindre huller ved at styrke emaljen på tænderne, men der er stor tvivl om, hvorvidt prisen er et dårligere helbred. Alt fra allergi til kræft har haft fluor som hovedmistænkt – især i områder, hvor man har eksperimenteret med fluor i drikkevandet.

Forrige artikelLungeforeningen: Hold dig fysisk aktiv og stærk under corona krisen

Næste artikelHelseteket: Olivenblade