Nyheder

Vitaminer får medløb af forskningen

12. juli 2010

Vitaminer er ikke kun vigtige for at undgå deciderede mangelsygdomme. De kan også forebygge, viser den seneste forskning.

Det er ikke bare et spørgsmål om at få nok vitaminer til at holde skørbugen for døren. Vitaminer kan ifølge forskningen virke mod hjertekarsygdomme og styrke vores immunforsvar.

DTU Fødevareinstituttet har været hovedarrangør på den første internationale vitaminkonference, og her blev den nyeste vitaminforskning præsenteret – en forskning, som ikke længere bare handler om konkrete og livstruende mangelsygdomme.

– Vitaminforskningen har i dag flyttet sig, fordi meget peger på, at vitaminer også har en stor betydning for vores generelle sundhed og for en række af kroppens funktioner, siger Jette Jakobsen, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet til Fpn.dk.

Vitaminer for hjerte og forsvar

K-vitamin bliver typisk forbundet med blodet evne til at størkne. Men hollandske undersøgelser tyder på, at vitaminet også kan spille en rolle for vores risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, det har indflydelse på knoglerne, på celledelingen og vores risiko for åreforkalkning.

D-vitamin har de senere år været en del i vælten, for mens det traditionelt har været givet til små børn for at forhindre engelsk syge, er der mange gode grunde til at fortsætte indtaget. Det forebygger bl.a. risikoen for knoglebrud hos ældre, og nyeste danske undersøgelser viser en positiv indflydelse på vores immunforsvar.

Mens mangel på C-vitamin resulterer i skørbug, viser danske dyreforsøg også, at et lavt C-vitaminniveau i nyfødtes blod kan gå ud over udviklingen af hjernen.

Vitaminer med omtanke

Fra DTU vil man dog ikke opfordre danskerne til at løbe ned og shoppe masser af vitaminholdigt kosttilskud.

– Vitaminer gemmer på mange hemmeligheder, og der er meget, vi ikke ved endnu. De nye forskningsresultater rykker ikke ved myndighedernes kostanbefalinger og de otte kostråd, siger Jette Jakobsen.

En sund og varieret kost bør ifølge myndighederne fortsat være nok for at få de vitaminer, vi har behov for.

Spørgsmålet er selvfølgelig bare om en moderne livsstil med hurtige løsninger er varieret nok – ligesom moderne dyrknings- og produktionsmetoder ikke altid fremmer indholdet af vitaminer i vores fødevarer.

Kilde: Fpn.dk (Oprettet den 12. juli 2010)

Forrige artikelStyr på vand i varmen?

Næste artikelUdenlandske badedyr med ftalater