Vitamin- og mineralbehovet ændrer sig igennem livet. Vi giver en hurtig oversigt, så du kan se, hvad du specielt har behov for.
Vi skal helst have alle vitaminer og mineraler i en lind strøm gennem hele livet. Men vores kostvaner ændrer sig, ligesom vores evne til at optage vitaminerne og mineralerne er under forandring. Endelig er der grundlæggende forskelle på mænd og kvinders helbred og behov. Derfor er det afhængig af køn og alder, hvilke vitaminer og mineraler man skal være særlig opmærksom på at få nok af.
D-vitamin: Små børn har et stort behov for D-vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler et tilskud på 10 mikrogram dagligt til børn under to år. Man kan med fordel fortsætte dette tilskud i vinterhalvåret op til femårsalderen – eller længere. Der skal meget til at overdosere D-vitamin, og i de mørke vintermåneder får de færreste af os nok – børn som voksne.
Jern: Jernmangel er meget udbredt blandt børn. Den viser sig som træthed, bleghed og hvis barnet let bliver forpustet. Men man bør dog få taget en blodprøve, før man sætter ind med et jerntilskud. Overdosering af jern kan let give maveproblemer hos børn.
Jern: Teenagere har et stort behov for jern. De vokser hurtigt, hvilket giver et øget behov. Specielt piger kan mangle jern, da deres menstruationer koster på jernkontoen. Men også teenagere bør først have deres jernniveau fastsat med en blodprøve, før de eventuelt begynder at tage tilskud.
Hvis du tilhører denne gruppe og i øvrigt spiser sundt og varieret, vil du næppe mangle vitaminer og mineraler. Mænd spiser generelt meget, og hvis der bliver fyldt godt op med grøntsager, fuldkorn og frugt mangler der sjældent noget i regnskabet. Men vær opmærksom på, at hvidløg, fiskeolie (eller fed fisk) og motion kan hjælpe med at holde kolesteroltal og blodtryk nede. Hvis du lider af stress, kan grøn te – enten som drik eller kosttilskud – give ro. Kosttilskuddet Berocca ® er også gavnligt mod stress.
Mange kvinder går jævnligt på slankekure. De kan have svært ved at få tilstrækkeligt af alle vitaminer og mineraler. Derfor bør en slankekur som oftest ledsages af et vitamin- og mineraltilskud.
Jern: Kvinder med voldsom menstruation kan have behov for jerntilskud. Men tjek jernniveauet ved en blodprøve først.
Folinsyre: Op til en graviditet bør kvinder tage et tilskud af folinsyre for at mindske risikoen for at få et barn med rygmarvsbrok. Tilskuddet bør tages tre måneder ind i graviditeten.
Til lindring af PMS kan udtræk af vitex agnus castus, også kaldet munkepeber eller kyskhedstræ, anbefales. Et andet naturpræparat, der kan modvirke hedeture og lindre både PMS og overgangsalder er produktet Femal.
D-vitamin: Fra 50-årsalderen kan det være godt med et tilskud af D-vitamin.
Overgangsalderens helbredsbesvær kan afhjælpes med sojaprodukter og andre planteøstrogener.
Søvnproblemer kan modvirkes med grøn te og theanin fra grøn te.
D-vitamin: Også mænd kan have gavn af et tilskud af D-vitamin, når de passerer 50 år.
Lycopen: De røde pigmenter, der bl.a. giver tomater deres farve, kaldes lycopen og er særdeles gavnlig for mænd over 50. Tomater – gerne i forarbejdet form – er gode til at mindske risikoen for kræft i prostata og sænke kolesteroltallet. Lycopen fås også som kosttilskud.
Gamle mennesker har ikke det samme energibehov som unge, og de spiser derfor mindre. Men deres vitamin- og mineralbehov er stort set det samme. Derfor kan det være en god idé at tage vitamin- og mineraltilskud, når pensionisttilværelsen skal leves. Især D-vitamin er godt i vinterhalvåret.
Kilder: halsa.se, sundhedsstyrelsen.dk, cancer.dk