Krop

Mælkesyrebakterier hjælper immunforsvaret

13. november 2014

Vi skal bruge immunforsvaret til at slå bakterier ned, men et velfungerende immunforsvar, der hverken reagerer for meget eller for lidt, er afhængigt af hjælp fra … bakterier. Nemlig alle de bakterier, der knokler løs i vores tarme og som udgør en stor del af tarmfloraen.


Vores tarme og tarmflora er om noget kommet på forskeres, forfatteres og almindelige sundhedsinteresseredes læber. Lige fra danske forskere, der kortlægger tarmbakterier til den tyske mediciner Guilia Enders, der har fået en bestseller ud af bogen ‘Darm mit Charme’ (Tarm med charme, red).

Men det er også helt utroligt, hvad der lige nu bliver afsløret om vores tarmes indhold og dets indflydelse på vores helbred, opførsel, intelligens og velvære. At vores mave selv kan tænke (fordøjelsen foregår stort set uden at forstyrre vores hjerne), og at 70 pct. af immunforsvaret sidder i tarmene, er efterhånden blevet accepterede sandheder.

Alligevel er der langt fra viden til optimal tarmflora. Vores livsstil og kost har for manges vedkommende fuldstændig ødelagt det ellers varierede og sunde udbud af bakterier i tarmen, hvor svampe og skadelige bakterier i stedet får alt for frit spillerum til at optage pladsen og ødelægge vores tarme og helbred.

Naturlige mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier – også kaldet probiotika – er nogle af de gode fyre at have til at florere i tarmene. De findes i naturen og kan fremstilles i koncentrerede former på helt naturlige måder. Vita Biosa, der er en fermenteret drik, er et godt eksempel herpå. I et ekstrakt af 19 forskellige økologiske urter og naturlige mælke- og eddikesyrer, indeholder drikken syv forskellige mælkesyrebakteriekulturer.

Mælkesyrebakterier har ikke noget med mælk at gøre, men kaldes mælkesyrebakterier, fordi de omsætter kulhydrater og andet organisk materiale til bl.a. mælkesyre. Mælkesyre og de andre fedtsyrer, eksempelvis eddikesyre og myresyre understøtter mange funktioner i tarmen, hvor de blandt andet stimulerer tarmens bevægelser, stimulerer celledelingen på indersiden af tarmen og regulerer pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe dør eller hæmmes.

Vi kender efterhånden mest til at spise fermenterede fødevarer, når vi en sjælden gang imellem får traditionel mad med surkål og syltede agurker – eller hvornår har du sidst spist syltede rødbeder eller andet med eddike, der faktisk er genialt til at fordøje især fed mad?

Med i kampen mod dårligdomme

Mælkesyrebakterierne sørger for, at vores tarmflora ikke tipper til den forkerte side i kampen mellem de gode og dårlige. Men de spiller også en central rolle i optagelsen af vores fødevarer. Du kan altså spise alverdens sunde næringsstoffer, men hvis problemet er tarmfloraen, får du meget lidt gavn af dem.

Listen over sygdomme og symptomer, som er linket til ubalancer i tarmsystemet, er lang: cøliaki, irritabel tyktarm, fibromyalgi, Morbus Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 2, psoriasis, depression, autisme, allergier, astma og en lang række flere. Som du kan se, er der tale om sygdomme, der rammer bredt – fra maven til led, hud og hoved. Du bemærker måske også, at der er en lang række autoimmune sygdomme i blandt, hvilket harmonerer med teorierne om, at rigtig mange autoimmune sygdomme starter i en utæt tarm.

Altid tilskud efter antibiotika

Når rigtig mange af vores immunceller befinder sig i tarmen og er afhængige af en god tarmflora for at fungere korrekt, er det måske heller ikke mærkeligt, at vores immunforsvar overreagerer og angriber kroppens egne celler (som det sker ved autoimmune sygdomme), når tarmfloraen er i ubalance.

Tarmen er vores vigtigste værn i forhold til giftstoffer og skadelige bakterier. Så både forebyggende og som behandling er mælkesyrebakterier essentielle. Hvis du bliver ramt af infektioner, hvor du er nødsaget til at tage antibiotika, er det ekstra vigtigt, at få genoprettet tarmfloraen. Antibiotika slår nemlig ned på alle bakterier, også de gode, så efterfølgende har din tarm og dit immunforsvar ekstra behov for tilskud.

En finsk undersøgelse viste for et par år siden, at det tager tarmen ca. et år at genoprette tarmfloraen efter en antibiotikakur, og de færreste af os får generelt nok af mælkesyrebakterierne gennem kosten. Derfor er tilskud i form af levende bakterier, som i en lille snaps eller lignende, et rigtig godt supplement, så din krop hurtigere kan genetablere et godt forsvar.

Danske mælkesyrebakterier

Biosa Danmark er en af de virksomheder i Danmark, der har størst erfaring med selv at lave mælkesyrebakterie-produkter. Deres drikke fås i flere varianter og størrelser. Så du vælger selv, om din lille snaps med mælkesyrebakterier skal smage af aronia, hyben, urter eller lidt sødt med stevia.

Indholdet af mælke- og eddikesyre bevirker, at Vita Biosa har en pH-værdi på 3,5, hvilket giver det en syrlig smag, og samtidig er det med til at konservere produktet. Det er derfor langtidsholdbart, men frit for konserveringsmidler.

Forrige artikelMere forskning i hormonforstyrrende stoffer

Næste artikelHvad gør du – i en verden fyldt af kemi?